Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πεπεισμένη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης την προσεχή Τρίτη στο Eurogroup.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το SURE, το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης, έδωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου χθες, «θα κινητοποιήσουμε 100 δισ. ευρώ ώστε να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Οι πόροι αυτοί θα προκύψουν από δανεισμό της Επιτροπής, βασισμένο σε 25 δισ. μέσω εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη. Θα χορηγηθούν ως δάνεια με ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη, ώστε να χρηματοδοτήσουν προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας για μισθωτούς και αντίστοιχα και αυτοαπασχολούμενους για τη διάρκεια έξαρσης της κρίσης. Η πρωτοβουλία εδράζεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. Οπως αναφέρει το προσχέδιο του σχετικού κανονισμού, η πανδημία «είναι ένα ξαφνικό και έκτακτο γεγονός που συνεπάγεται έναν τεράστιο και ανατρεπτικό αντίκτυπο στα οικονομικά συστήματα των κρατών-μελών, που καθιστά αναγκαίες συλλογικές αντιδράσεις σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι έχει έλθει σε επαφή με πολλούς από τους ηγέτες των κρατών-μελών για το συγκριμένο πρόγραμμα και ήταν όλοι «ανοιχτοί και θετικοί» επί της αρχής. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα το υιοθετήσουν την προσεχή Τρίτη. Σημειώνεται πάντως ότι στο Βερολίνο υπάρχει αμφιθυμία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών είναι πιο θετικά διακείμενο στην ιδέα από την καγκελαρία.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει όλοι οι διαθέσιμοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων να ανακατευθυνθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως σημειώνεται, για να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν εκεί που χρειάζονται περισσότερο, επιτρέπεται πλέον η ανακατανομή τους μεταξύ διαφορετικών ταμείων και διαφορετικών κατηγοριών ευρωπαϊκών περιφερειών. Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση εθνικής συγχρηματοδότησης, δίνοντας μία ακόμα δημοσιονομική ανάσα στα κράτη-μέλη. Αναφερόμενη μάλιστα στον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό (2021-2027), που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «θέλουμε να τον διαμορφώσουμε ώστε να είναι κρίσιμο μέρος του σχεδίου ανάκαμψης… το “σχέδιο Μάρσαλ”» της Ε.Ε. «Είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε, το εμπιστεύονται όλα τα κράτη-μέλη», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε επενδύσεις που αντανακλούν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ενωσης. 

kathimerini.gr