Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν είναι δικαιούχοι κάποιου προγράμματος στέγασης. Για την πλατφόρμα αυτή είχε μιλήσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα portal στεγαστικής πολιτικής. Επειδή είναι πολλά τα προγράμματα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί εύκολα να αναζητήσει και να βρει πληροφορίες για όλες τις ρυθμίσεις και για όλα τα προγράμματα για να μπορεί να ενταχθεί σε αυτά και να ξέρει εγκαίρως εάν τον ενδιαφέρουν και να προετοιμάζεται ανάλογα. Όμως ας μη κρυβόμαστε, ένα σύνθετο πρόβλημα για να μπορέσουμε να το τιθασεύσουμε προϋποθέτει και χρόνο και προσήλωση, προϋποθέτει ευελιξία στους χειρισμούς. Αλλά προϋποθέτει και κάτι σημαντικό: Συνείδηση του οικονομικού αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Για μην ξεχνάμε ότι η στεγαστική είναι μόνο ένας πυλώνας της κοινωνικής πολιτικής».
Στεγαστική πολιτική: Ποια προγράμματα θα αφορά η πλατφόρμα
Στα 2,2 δισ. ευρώ φαίνεται πως ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός για τα μέτρα που αφορούν τη στεγαστική πολιτική και είναι τα εξής:
- Επίδομα στέγαση: Το επίδομα αυτό είναι μηναίο και οι δικαιούχοι λαμβάνουν από 70 έως και 210 ευρώ.
- «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Το πρόγραμμα αυτό αφορά σχεδόν 12.500 κατοικίες και τα χαρακτηριστικά του προσομοιάζουν στην κοινωνική κατοικία, καθώς οι ιδιοκτήτες θα πάρουν κρατική επιχορήγηση (έως 10.000 ευρώ) για τις εργασίες ανακαίνισης αφού πρώτα όμως αναρτήσουν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών.
- Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Προοπτικά το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει και νοικοκυριά σε ακίνητα που στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα «Εστία».
- «Κοινωνική αντιπαροχή»: Συνολικά 2.500 αναξιοποίητα ακίνητα φαίνεται πως θα διαμορφώσει το Δημόσιο προκειμένου να τα διαθέσει σε περισσότερους 5.000 πολίτες ηλικίας 18 έως 39 ετών με φθηνό ενοίκιο ή σχεδόν καθόλου. Ο στόχος του μέτρου είναι ανεγερθούν συνολικά κοινωνικές κατοικίες σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,2 στρέμματα), στην Παιανία (20 στρέμματα), στη Λάρισα (40 στρέμματα), στην Ξάνθη (28 στρέμματα), στον Βόλο (74 στρέμματα), στη Χαλκιδική (42 στρέμματα), στην Άρτα (39 στρέμματα), στο Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και στις Σέρρες (12,5 στρέμματα).
- Σπίτι μου: Δεν αποκλείεται το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως μέσω του προγράμματος ζευγάρια ηλικίας μέχρι 39 ετών μπορούν να αγοράσουν σπίτι με χαμηλότοκο δάνειο ή και άτοκο.
- «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες στον Δήμο Αθηναίων»: Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με εταίρο τον Δήμο Αθηναίων και ο στόχος είναι να ανακαινιστούν 70 διαμερίσματα και να διατεθούν με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων που απειλούνται ή βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας.
enikonomia.gr