Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ, ξεκίνησε, λέγοντας πως όλες οι πολιτικές που έχουν αναφερθεί στις προγραμματικές δηλώσεις θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για όλα αυτά που θα γίνουν και μάλιστα, όπως επισήμανε, σύντομα.
«Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αποδείξει πως είναι ένα βαθιά προοδευτικό κόμμα. Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ιδιοκτησία».
«Θέλουμε λύσεις και δεν δίνουν λύσεις»
Ο διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απάντησε πως ο κόσμος έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή.
«Θέλουμε λύσεις και δεν δίνουν λύσεις. Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι το πελατειακό κράτος που είχαμε αυτόν τον καιρό. Χτες άκουσα μία αναφορά για τις ανισότητες και για τον άμεσο φόρο, δεν άκουσα καμία πολιτική. Δεύτερον, σημαντικό είναι το θέμα της Δημόσιας Υγείας και δεν άκουσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για οδικό χάρτη για το πώς θα προσληφθούν μόνιμοι διασώστες. Οι ειδικοί λένε πως μπορεί να έχει και επικίνδυνα χαρακτηριστικά μία λογική μη εξειδικευμένων ανθρώπων. Έπαιρναν χίλιους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς τόσο γρήγορα και δεν μπορούν να πάρουν αυτή τη στιγμή 700; Δεν είναι θέμα πόρων. Η κυβέρνηση λέει πως θα κρατήσει ένα προς ένα, αυτό λέει σε όλο το δημόσιο. Η άποψή μου είναι πως τα κουπόνια δεν είναι η λύση. Εμείς αξιολογούμε όλα τα μέτρα».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στην πράξη με την ψήφο μας πως όσα μέτρα είναι θετικά τα στηρίζουμε»
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, είπε πως δεν αντιλήφθηκε πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό «από την εθνικιστική και ακροδεξιά τοποθέτηση με παραληρηματικό χαρακτήρα του κ. Βορίδη» για την απόφαση του πρωθυπουργού να μην απαντήσει στην πρόκληση – πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για αξιοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
«Δεν είδα πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό από τον υπουργό Υγείας. Αν θα προσλάβει γιατρούς, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία, αν θα κάνει κάτι με τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, δεν είδα τον πρωθυπουργό και τον εκσυγχρονισμό που επικαλείται, όταν εμείς τον ρωτήσαμε αν προτίθεται να συγχωνεύσει τις δύο ανεξάρτητες αρχές γιατί θέλει να τις ελέγξει. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης, που μάλλον λειτουργεί εξ’ ονόματος του, στην επόμενη τετραετία είπε ότι βεβαίως θα πρέπει να ελέγχονται οι ανεξάρτητες αρχές, μετά το συμπλήρωσε με κοινοβουλευτικό χαρακτήρα. Όλα αυτά λοιπόν δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συμπεριφέρεται από το πρώτο λεπτό με έναν αλαζονικό τρόπο, ο οποίος λέει ότι ο ελληνικός λαός μας έδωσε 40% και θα κάνουμε ότι θέλουμε. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη Βουλή χτες είπε ότι δεν το έκανε το συγκεκριμένο μέτρο γιατί λέει απέτυχε. Βέβαια, στην Ισπανία και στην Κύπρο ο πληθωρισμός των τροφίμων, που έχουν μηδενίσει ή μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά διατροφής, έχει πέσει τρεις συνεχείς μήνες. Εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη με την ψήφο μας πως όσα μέτρα είναι θετικά τα στηρίζουμε. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει πως έχουμε ανάπτυξη, και η Τράπεζα της Ελλάδος λέει πως το 88% της ανάπτυξης είναι από την ιδιωτική κατανάλωση».
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε πως αισθάνεται πως βρισκόμαστε ακόμα στην προεκλογική περίοδο, καθώς ένα από τα δομικά προβλήματα του συνόλου της αντιπολίτευσης, είναι ότι δεν έχουν διαβάσει το πολιτικό αποτέλεσμα.
«Η Δημοκρατία χρειάζεται μία αντιπολίτευση αλλά μία αντιπολίτευση με επιχειρήματα. Οι πολίτες ρωτούν πότε θα μπουν οι βοήθειες. Το ‘’καλάθι του νοικοκυριού’’, από τα αποτελέσματα που βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει ότι στο 96% των προϊόντων έχει υπάρξει σταθεροποίηση».
«Στόχος είναι το Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για επιλογή αρχηγού»
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι η Κεντρική Επιτροπή και θα υπάρξουν υποψηφιότητες.
«Στόχος είναι το Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες και να έχουμε πρόεδρο τον Σεπτέμβρη. Ο οδικός χάρτης που είναι πολύ καλός γιατί ούτε τον Ιούλιο μπορούμε να πάμε να βγάλουμε αρχηγό ούτε να περιμένουμε άλλους έξι μήνες για να βγάλουμε αρχηγό. Ο Αλέξης Τσίπρας θα λέει την γνώμη του όποτε θέλει. Ο κόσμος μας έδωσε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είδατε 10 μέρες από την απόφασή του Αλέξη Τσίπρα να μην ξανασυμμετέχει στην ηγεσία, και οδικό χάρτη έχουμε και προχωράμε πολύ γρήγορα. Η πρόκληση μας είναι να είμαστε δυνατοί έτσι ώστε ο χώρος αυτός να μπορέσει να έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι στόχος μας να είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά διακυβέρνησης».
«Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει εξωτερική πολιτική ως ιδιωτική του υπόθεση»
Τέλος, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είπε πως το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς αυτή την περίοδο αλλά από κει και πέρα όλες οι επιλογές κρίνονται ενώ όπως είπε, εκείνοι συνεχίζουν αταλάντευτα στην αυτόνομη πορεία και στρατηγική που έχουν χαράξει.
«Θέλω να πω για τις προγραμματικές δηλώσεις ότι ούτε ο ελληνικός λαός ούτε τα κόμματα βγήκαν σοφότεροι γιατί ο πυρήνας της κυβέρνησης που είναι το επιτελικό κράτος παραμένει. Οφείλω να πω ότι υπάρχει μία εύλογη ανησυχία, ευρύτερη το πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία για τα εθνικά θέματα, όπου υπάρχει μία θολή γραμμή παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά στη Βουλή μετά από τέσσερα χρόνια αναγνώρισε ως μοναδική διαφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, μία ‘’μυστική διπλωματία”, που δεν είναι γνωστή ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ζητάει η τουρκική πλευρά. Εμείς έχουμε ζητήσει ενημέρωση αλλά ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει εξωτερική πολιτική ως ιδιωτική του υπόθεση».
Πηγή