Toν Ιανουάριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, ενώ ακολουθεί, έως το τέλος Απριλίου, το νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο, είπε χθες, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας χθες το πρωί στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Πατέλης έδωσε έμφαση στο νέο αυτό πλαίσιο που βρίσκεται στα σκαριά, καθώς, όπως είπε, δεν θα υπάρξει νέα παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, που λήγει τον Απρίλιο. Ηδη, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η 4μηνη παράταση που δόθηκε δημιούργησε προβλήματα, όπως φάνηκε από την αντίδραση των θεσμών και της Γερμανίας στο πλαίσιο του Euroworking Group.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ενοποιηθούν τα 9 διαφορετικά συστήματα που ισχύουν σήμερα για τη ρύθμιση των οφειλών των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Ο κ. Πατέλης επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένα σύστημα για ιδιώτες και για επιχειρήσεις, το οποίο να αφορά τόσο την αναδιάρθρωση όσο και την πτώχευση, σε περίπτωση που η τελευταία είναι αναπόφευκτη. Ολο το ιδιωτικό χρέος πρέπει να ενταχθεί σε έναν ενιαίο μηχανισμό, είπε ο κ. Πατέλης.
Ως μια μορφή αναδιάρθρωσης χαρακτήρισε, εξάλλου, ο ίδιος την επιδότηση ενοικίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση του χρέους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Στην έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση επισημαίνεται ότι στόχος πρέπει να είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο για την προσωπική αφερεγγυότητα, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να απαλλάσσεται ο οφειλέτης από τα χρέη του (μη υποθηκευμένα) μέσω της ρευστοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων.
Εξάλλου, ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε χθες και στη σημασία της βελτίωσης της διακυβέρνησης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση: την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, που ενοποίησε τις ελεγκτικές αρχές, τις νέες διοικήσεις στις Επιτροπές Ανταγωνισμού και Κεφαλαιαγοράς, την τροπολογία με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στην τελευταία να αντικαθιστά τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων επιχειρήσεων, εφόσον διαπιστώνονται ελλείψεις στον τομέα εταιρικής διακυβέρνησης.