Tην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του πλαφόν  ασφαλιστέων αποδοχών, που είναι σήμερα 6.500 ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως είπε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Το πλαφόν των ασφαλιστέων αποδοχών ορίζεται από τον νόμο ως το 10πλάσιο του βασικού μισθού άγαμου μισθωτού και αντιστοιχεί σήμερα σε 3,9 φορές τον μέσο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, από τα υψηλότερα όρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Πατέλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Αρη Πορτοσάλτε, είπε ότι η μεγάλη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση αποθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας με μεσαίες και υψηλότερες αμοιβές.

Πρέπει να μειώσουμε τη φορολόγηση της εργασίας, είπε, αναφερόμενος στη φορολογική σφήνα (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) που επιβαρύνουν κατά 40% το μισθολογικό κόστος και σε κάποια κλιμάκια φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος του 60%-70%. 

Για τις ασφαλιστικές εισφορές επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία. Μέχρι στιγμής, ως γνωστόν, μειώθηκαν κατά 0,9%.

Εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική του άποψη, ο κ. Πατέλης υποστήριξε ότι οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι: 1. Η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών και της κατανάλωσης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου, είπε, αποτελεί σταθερά αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας. 2. Η αύξηση των επενδύσεων, η οποία προϋποθέτει μείωση της φορολογίας της εργασίας. 3. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσω της μείωσης των κινήτρων για τη «μαύρη» οικονομία.

Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι μόνο το 1/3 των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει κέρδη, κάτι που δεν έχει λογική και δείχνει προφανώς ότι πολλές φοροδιαφεύγουν.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μεγέθους των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες δυνατότητές τους για εξαγωγές και για πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό και τα μικρότερα περιθώρια φοροδιαφυγής. «Μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με κανόνες», είπε.

Επίσης, ο κ. Πατέλης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», σίγουρα στο γραφειοκρατικό κομμάτι του, αλλά ενδεχομένως και στις παραμέτρους του. Οπως έχει γράψει η «Κ» (25/6/20), το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη προτάσεις για βελτιώσεις, αλλαγές και, αν χρειαστεί, περιορισμό του προγράμματος «Συν-Εργασία», που κατά τις πρώτες δέκα μέρες εφαρμογής του παρουσιάζει σημαντικά περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι η επιτροπή Πισσαρίδη θα καταθέσει το αρχικό πόρισμά της στις αρχές Ιουλίου και το τελικό τον Σεπτέμβριο. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία εκ μέρους της Κομισιόν ως προς τα προγράμματα που θα γίνουν δεκτά, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν να απορροφηθούν οι πόροι.

kathimerini.gr