Για τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στον τρόπο διενέργειας των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
«Η αλήθεια είναι ότι εντοπίσουμε ασυνέχειες και προβλήματα στη διαδικασία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το οποίο δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις. Διαπιστώσαμε καθυστερήσεις και στο στάδιο πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και στο στάδιο διενέργειας του διαγωνισμού αλλά και εκ των υστέρων μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων μέχρι να πάνε οι διορισμένοι να καθίσουν στις καρέκλες τους . Κάνουμε δράσεις και στα 3 επίπεδα ταυτόχρονα .
Και μάλιστα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή θα έχει διατάξεις οι οποίες θα προσπαθήσουν να επιλύσουν και τα τρία στάδια- δηλαδή τα προβλήματα που υπάρχουν. Δουλεύουμε πάρα πολύ στενά με το ΑΣΕΠ προκειμένου να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον ρόλο του. Το ΑΣΕΠ κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας » είπε.
«Αυτό που θέλουμε είναι να του δώσουμε τα εργαλεία να κάνει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά του » συμπλήρωσε.
Για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ θα γίνονται συχνότερα. «Θα γίνονται κάθε 2 χρόνια όπως προβλέπει ο νόμος .Αυτό που θα κάνουμε είναι το εξώλης : Ο βαθμός των εξετάσεων είναι ένας παράγοντας ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός .Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα προσόντα του υποψηφίου όπως: οι ξένες γλώσσες, τα μόρια εάν γνωρίζει κάποιος ηλεκτρονικό υπολογιστή , ο αριθμός των παιδιών . Όλα αυτά τα δικαιολογητικά ο υποψήφιος αναγκαζόταν να τα βρει ,να τα σκανάρει και να τα ανεβάσει σε μια πλατφόρμα .Αλλά το κυριότερο ο ίδιος υπάλληλος του ΑΣΕΠ τα κατέβαζε, έκανε οπτικό έλεγχο και αντιπαραβολή εάν αυτό που είχε δηλώσει στην αίτηση ο υποψήφιος είναι με αυτό που είχε προσκομίσει.
Εάν για παράδειγμα δηλώσει κάποιος είχε πτυχίο νομικής και έχει δηλώσει τμήμα νομικής είναι εντάξει ελεγμένος . Εάν αυτός είχε δηλώσει άλλο πτυχίο τότε ο έλεγχος γινόταν χειροκίνητα .Το αποτέλεσμα ήταν ότι ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορούσε να ελέγξει 12 με 15 αιτήσεις την ημέρα των υποψηφίων. Θα κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό: Θα αξιοποιήσουμε όλα αυτά που κάναμε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό δημόσιο. Από τη στιγμή που έχουμε τα δεδομένα στη βάση του δημοσίου αυτά θα αντλούνται αυτόματα .Δηλαδή το πόσα παιδιά έχει κάποιος είναι από το Μητρώο Πολιτών το λεγόμενο Οικογενειακής κατάστασης που θα το παίρνει κανείς αυτόματα.
Στο τρίτο στάδιο κάνουμε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις όσον αφορά και τη γρηγορότερη ανάληψη της υπηρεσίας από αυτούς που θα διοριστούν αλλά και το οποίο είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα σε επαρχιακούς δήμους ταχύτερη διαδικασία αναπλήρωσης. Εάν κάποιος δεν δεχόταν δηλαδή τον διορισμό του τότε ήθελε 1 χρόνο για να έρθει ο δεύτερος επιλαχών» απάντησε.
Για τα δικαιολογητικά
Υπογράμμισε ότι πλέον όλα τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα αντλούνται αυτόματα γιατί θα είναι πιστοποιημένα ηλεκτρονικά. « Είναι ευχάριστο και τα πανεπιστήμια που έχουν τα πτυχία .Το ptyxio .gov.gr έχει το μεγαλύτερο μέρος των πτυχίων και ο ΕΦΚΑ θα μας δώσει τις διαλειτουργικότητες .Και πολύ σημαντικό οι ιδιωτικοί πιστοποιητές , το Βρετανικό συμβούλιο που έχει τα πτυχία των αγγλικών , το γαλλικό Ινστιτούτο θα μας τα δίνουν ηλεκτρονικά .Από τη στιγμή που έχει κάποιος ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά δεν θα χρειάζεται να γίνει έλεγχος με το χέρι γιατί είναι πιστοποιημένο αυτομάτως » τόνισε.
enikonomia.gr