Ανατροπές έρχονται στην διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Στην σκιά των  απελπιστικών καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στους διορισμούς που είχαν εξαγγελθεί στον υγειονομικό τομέα, η Κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι ένα «πακέτο» αλλαγών που εκτιμά πως θα καταστήσει ταχύτερες τις προσλήψεις, αλλά και τις τοποθετήσεις των επιτυχόντων και θα εκσυγχρονίσει συνολικά τις δομές του Ανώτατου  Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η υιοθέτηση αυτοματοποιημένου μοντέλου άντλησης δικαιολογητικών. Μέσω αυτού του νέου μοντέλου τα απαραίτητα δικαιολογητικά των υποψηφίων των προκηρύξεων θα υπάρχουν στο σύστημα σε ψηφιακή μορφή και θα αντλούνται αυτόματα μέσω διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς.

Τι αλλάζει στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Άλλωστε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΑΣΕΠ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ο επόμενος μεγάλος γραπτός διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω τεστ CAT.Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, κινείται άλλωστε και η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ για γραπτές ηλεκτρονικές εξετάσεις σε 10 διαγωνισμούς.

Τα Ηλεκτρονικά Προσαρμοστικά Τεστ (CAT, ComputerizedAdaptiveTesting) είναι μια μορφή εξέτασης η οποία βασίζεται σε υπολογιστή που προσαρμόζεται στοεπίπεδο ικανότητας του εξεταζόμενου.

Για το λόγο αυτό, έχει ονομαστεί και προσαρμοσμένη δοκιμή.

Με άλλα λόγια, είναι μια μορφή εξέτασης από υπολογιστή στην οποία η επόμενη ερώτηση ή σύνολο εξέτασης που θα τεθεί στον υποψήφιο εξαρτάται από την ορθότητα των απαντήσεων του εξεταζόμενου στις πιο πρόσφατες ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Ένας ακόμη στόχος είναι οι επιτυχόντες των διαγωνισμών να μπορέσουν να πιάσουν δουλειά και να βρίσκονται στα πόστα τους εντός 12 μηνών.

Εξετάζεται ακόμη η δημιουργία ενός επικουρικού ΑΣΕΠ, του οποίου την εποπτεία θα έχει ο ίδιος και ουσιαστικά θα βοηθάει στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ με δηλώσεις του είχε αναφερθεί στο εύρος των αρμοδιοτήτων του φορέα ο οποίος πέρα από την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει να διαχειριστεί τις ενστάσεις καθώς και όλη τη διαδικασία μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στόχος είναι ο επόμενος γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός να έχει «κόφτη» όσον αφορά την επιλογή των θέσεων από τους επιτυχόντες. Εκτιμάται ότι ουσιαστικά ο αριθμός προτίμησης θα είναι μικρότερος από 50 ανά κατηγορία και κλάδο, καθώς μέχρι σήμερα οι επιλογές ήταν απεριόριστες.

Τι τέθηκε επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει:

  • Ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το https://ptyxia.gov.gr/και τοTaxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
  • Ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Επί της ουσίας στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κατατέθηκαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ήτοι του υπουργού, Θοδωρή Λιβάνιου και της υφυπουργού, Παρασκευής Χαραλαμπογιάννη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.

 


enikonomia.gr