Για την αντιμετώπιση του κόστους των μέτρων στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες σε τροπολογία στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με αύξηση των πιστώσεων του αποθεματικού κατά 5 δισ. ευρώ.
Πρόσθετες πρωτοβουλίες στήριξης στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των μεταφορών και της ενέργειας θα αναλάβει η κυβέρνηση, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.
Επίσης, είπε ότι τον Μάιο θα αρχίσουν προγράμματα που θα αφορούν 100.000 ανέργους, ότι η ΑΑΔΕ ξεκίνησε την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως 30.000 ευρώ και ότι χθες αργά το βράδυ ή σήμερα το πρωί θα άνοιγε η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) για να εγγραφούν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως τις 10 Απριλίου. Επίσης, εκτίμησε ότι μέχρι τις 10 Απριλίου θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα στους 108.000 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή (νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).
Για την αντιμετώπιση του κόστους των μέτρων στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες σε τροπολογία στη Βουλή έναν συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό, με αύξηση των πιστώσεων του αποθεματικού κατά 5 δισ. ευρώ. Δεν κατατέθηκε πλήρης προϋπολογισμός, με εκτίμηση για το νέο ισοζύγιο, καθώς ακόμη δεν μπορεί να διατυπωθεί πρόβλεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει αργότερα και πάντως όχι πριν από τον Μάιο.
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε στην ομιλία του ότι η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων (2,1 δισ. ευρώ), ασφαλιστικών υποχρεώσεων (1,6 δισ. ευρώ) και έκτακτη οικονομική ενίσχυση (1,4 δισ. ευρώ) φτάνει στα 5,1 δισ. ευρώ μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή», την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, το δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής τους σχέσης και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, φτάνει στα 6,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το «μαξιλάρι» ασφαλείας
Μιλώντας για τη χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας για να καλυφθούν οι έκτακτες ταμειακές ανάγκες, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι συνολικά υπάρχουν 35,7 δισ. ευρώ, αλλά τόνισε ότι άλλο το «μαξιλάρι» το οποίο είναι 15,7 δισ. ευρώ (σ.σ. του ESM) και άλλο τα «ταμειακά διαθέσιμα» της κεντρικής διοίκησης και των φορέων που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε εμπορικές τράπεζες και φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία υπήρχαν και προ ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σημείο αυτό, άφησε ανοιχτό το τι θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά κορωνοϊό εποχή.