Στόχος των φορολογικών αρχών είναι η άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxisnet.
Με τσουχτερά πρόστιμα ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο κινδυνεύουν όσοι επιχειρηματίες μέχρι την 1η Ιουνίου δεν έχουν αντικαταστήσει τις παλιές τους ταμειακές εφόσον αυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα 179 μοντέλα (τύποι φορολογικών μηχανών) που πρέπει να αποσυρθούν.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανισμών με το σύστημα Τaxisnet, προκειμένου η φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, το 2020 είναι η χρονιά των ψηφιακών αλλαγών. Συγκεκριμένα, εντός του τρέχοντος έτους η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει:
• Στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Μάλιστα η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.
• Στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Ηδη όλοι οι φορείς και μεγάλο τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές που θα επέλθουν. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, τις προσεχείς ημέρες θα υπογραφούν και οι σχετικές αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Παράλληλα, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. Το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα είναι MyDATA, δηλαδή Μy Digital Accounting and Tax Application. Με το νέο σύστημα όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν τα τιμολόγιά τους και να συμπληρώνουν τα βιβλία τους με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
• Στην ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων που υποβάλλονται με φυσικό τρόπο στην εφορία, αρχής γενομένης από την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.
Στο μεταξύ, ο κ. Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο e-ΘΕΜΙΣ της Ενωσης Ελλήνων Νομικών για ζητήματα φορολογικού και ασφαλιστικού δικαίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτόματες διορθώσεις από τις εφορίες σε λάθος εκκαθαριστικά φόρου που τυχόν εξέδωσαν, χωρίς να απαιτούνται ενέργειες και ταλαιπωρία των πολιτών. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι αλλαγές αυτές να ισχύσουν και στα λάθη που εντοπίστηκαν σε όσους δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά που έλαβαν το 2014, εφόσον εκ των υστέρων διαπιστώνεται πως ορισμένοι είχαν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση χειρόγραφα. Οπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «έχουμε εντοπίσει ένα έλλειμμα σε σχέση με τον παλαιό κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Λείπει μια διαδικασία ακύρωσης ή τροποποίησης οριστικής φορολογικής εγγραφής, που θα επέτρεπε πρόδηλα λάθη να διορθώνονται από τις υπηρεσίες που εξέδωσαν τις σχετικές πράξεις, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ταλαιπωρηθεί», δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ. «Επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα αυτό», τόνισε.