Πρόταση-βόμβα για το επίδομα ανεργίας κατέθεσε  ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή  εν όψει των ευρωεκλογών περιλαμβάνει  πρόταση που οδηγεί σε βέβαιη κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα και νοσήλεια.

Στην πρόταση νόμου, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και πάταξης της ακρίβειας, προβλέπεται η κατάργηση εντός τετραετίας των εισφορών υπέρ ανεργίας που είναι σήμερα στο 2,4%, αλλά και η μείωση των εισφορών υγείας υπερ του ΕΟΠΥΥ κατά 2,1 μονάδες.

Οι δύο προτάσεις-βόμβα ισοδυναμούν η μεν πρώτη με την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, αφού θα πάψουν να πληρώνουν για ανεργία εργαζόμενοι και εργοδότες, και η δεύτερη με σημαντική μείωση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόταση βόμβα του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε σταδιακή κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και σε μείωση εσόδων του ΕΟΠΥΥ κατά 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, η οποία θα αναπληρωθεί με αυξημένο κόστος για φάρμακα και περίθαλψη από τους ασφαλισμένους.

Οι απώλειες από την κατάργηση των εισφορών υπέρ ανεργίας σε βάθος μιας τετραετίας ανέρχονται στα 630 εκατ. ευρώ ή κατά 158 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η απώλεια εσόδων του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται περίπου στα 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας ή περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σε ετήσια βάση δηλαδή προκαλούνται απώλειες παροχών 1,65 δισ. ευρώ.

Η πρόταση νόμου

Στο άρθρο 14 της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες του προέδρου Κασσελάκη και χωρίς να κοστολογείται κανένα μέτρο προβλέπεται ότι «από 1η Ιουλίου 2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου της Γενικής Κυβέρνησης μειώνονται ετησίως κατά 1,13 ποσοστιαία μονάδα και έως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια τεσσάρων ετών».

1.Κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ασφάλιστρο υπέρ κλάδου ανεργίας, επιμεριζόμενη κατά 1,2 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 1,2 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου.

2.Κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από την ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών και των λοιπών κατηγοριών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ. Η μείωση επιμερίζεται κατά 2 μονάδες από τις παροχές σε είδος και κατά 0,1 της μονάδας από τις παροχές σε χρήμα.
Αν εφαρμοζόταν η πρόταση Κασσελάκη-ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των εισφορών κατά 4,5 μονάδες από τους κλάδους ανεργίας και ασθένειας, θα είχε τα εξής αποτελέσματα:

  • Το επίδομα αρχικά θα μειωνόταν κάθε χρόνο ή θα δινόταν σε λιγότερους και στο τέλος της τετραετίας θα καταργούνταν τελείως. Σήμερα οι εισφορές ανεργίας είναι 2,4% (έσοδα 620 εκατ. ευρώ το χρόνο) και άλλο ένα 0,66% είναι συνεισπραττόμενες εισφορές (εργατικής εστίας, κατάρτισης και αφερεγγυότητας εργοδότη). Επίδομα 509 ευρώ λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 180.000 άνεργοι, οι οποίοι με την πρόταση Κασσελάκη-ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρναν όλο και μικρότερο ποσό έως την ολοσχερή κατάργησή του!
  • Οι παροχές σε είδος του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, τα φάρμακα και μια σειρά βασικών καλύψεων, θα σταματούσαν να χορηγούνται δωρεάν στους ασφαλισμένους και οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους ή να έρθει ο Κρατικός Προϋπολογισμός και να καλύψει την απώλεια εσόδων του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως που θα προκαλούσε στον ΕΟΠΥΥ η μείωση των εισφορών υγειονομιοκής περίθαλψης.

Για να μην καταργηθεί το επίδομα ανεργίας, θα έπρεπε να έρθει ο Κρατικός Προϋπολογισμός να συμπληρώνει κάθε χρόνο τα 157 εκατ. που θα έλειπαν για την απρόσκοπτη καταβολή του. Τέτοια πρόβλεψη όμως για αναπλήρωση απωλειών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ!

Ομοίως, στις εισφορές υγείας δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάλυψη απωλειών από τον Προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα είχαν ελάφρυνση εισφορών από τη μια τσέπη και έξτρα επιβάρυνση από την άλλη για φάρμακα και νοσηλεία.

 

 


enikonomia.gr