Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018, 17:26

H διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, που στοχεύει στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των χρηστών και την ορθολογική διαχείριση των πόρων. Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και σημειώνει ότι για ακόμη μία φορά η εξάρτηση αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο, που απαιτεί διατομεακή αντιμετώπιση.

Όσον αφορά τον βασικό σχεδιασμό του, τονίζει ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στις 13 περιφέρειες της χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι επιτεύχθηκε οικονομική ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δομών και τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δύο νέων μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης στην Ήπειρο και την Αττική και η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας αποτοξίνωσης στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας των ατόμων για πλήρη απεξάρτηση.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, υπογραμμίζεται ότι σε κάθε περιφέρεια της χώρας θα λειτουργήσουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες -πολυδύναμα κέντρα και κινητές μονάδες- προκειμένου να παρέχουν πρωτοβάθμια υποστήριξη και βραχεία παρέμβαση σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων, με στόχο τη γεωγραφική κάλυψη όλης της επικράτειας.

Ακόμη, το υπουργείο κάνει γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση διάταξη που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΟΙΣΕΝ (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης) για τη διευκόλυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης αυτών των ατόμων, μετά την ολοκλήρωση θεραπευτικών προγραμμάτων.

Τέλος, όσον αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών «μείωσης της βλάβης» (κινητές μονάδες άμεσης πρόσβασης και υγειονομικής φροντίδας, κέντρα ημέρας και υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας για ενεργούς χρήστες ουσιών), με προτεραιότητα την αξιόπιστη φροντίδα των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018, 17:27


Source link