Η πρωτοφανής εθνική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή τόσων δεκάδων νέων παιδιών, και όχι μόνον, στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχει βυθίσει την Ελλάδα σε ένα πένθος βαρύτερο από κάθε άλλο.

Και, ταυτόχρονα, έχει εγείρει την, επίσης εθνική, απαίτηση της πλήρους, διαφανούς και ταχείας διαλεύκανσης των πραγματικών αιτιών αυτής της καταστροφής. Με τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβητήσεις και που δεν θα επιτρέψει την ατιμωρησία με κανένα πρόσχημα, σε κανένα επίπεδο, για κανέναν εμπλεκόμενο.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, εγείρει και μία επιπλέον άμεση, απόλυτα αυτονόητη εξίσου άμεση αναγκαιότητα: την πλήρη αναστολή όλων των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη χώρα μέχρι να αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά οι δομικές ελλείψεις ασφαλείας στην κυκλοφορία των συρμών, που ήρθαν στο φως με τον πιο φρικτό δυνατό τρόπο.

Θα είναι πολλαπλά αδιανόητο αν τα τραίνα στην Ελλάδα συνεχίσουν να κινούνται πριν λυθούν ολοκληρωτικά και πιστοποιημένα πλήρως από εθνικούς και ευρωπαϊκούς αρμόδιους φορείς όλες τα ζητήματα ασφαλείας.


Πηγή