Τα φωτοβολταϊκά κρατούν τα σκήπτρα του ανταγωνισμού, καθώς η τεχνολογία έχει μειώσει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης. Ο έντονος ανταγωνισμός, ωστόσο, έχει οδηγήσει σε μια άναρχη χωροθέτηση, διότι οι επενδυτές προκειμένου να προλάβουν τους κύκλους αιτήσεων αδειών της ΡΑΕ, αφού οι αξιολογήσεις προχωρούν βάσει προτεραιότητας, δεσμεύουν περιοχές χωρίς να έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να το γνωρίζουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κατατίθενται αιτήσεις για αδειοδότηση σε περιοχές που αλληλοκαλύπτονται, δηλαδή να ενδιαφέρεται για τις ίδιες περιοχές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάνω από ένας επενδυτής.

Το φαινόμενο διαπιστώθηκε στον τελευταίο κύκλο του Δεκεμβρίου που άνοιξε η ΡΑΕ για υποδοχή νέων αιτήσεων και όπως αναφέρουν από την αρμόδια αρχή έχουν εκφραστεί ήδη διαμαρτυρίες από ιδιώτες αλλά και δήμους που μέσω του γεωγραφικού πληροφοριακού χάρτη της ΡΑΕ ενημερώθηκαν ότι οι ιδιοκτησίες τους έχουν δεσμευθεί εν αγνοία τους από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η ανησυχία, μάλιστα, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από στελέχη της ΡΑΕ, συνδέεται και με το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει δυνατότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για έργα ΑΠΕ αφού έχουν χαρακτηριστεί κοινωφελή. Αν και η σχετική νομοθεσία δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα παρά μόνο σε ένα έργο στη Ζάκυνθο, σε πολλές Περιφέρειες της χώρας επικρατεί ανησυχία.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν υποχρεώνει τον επενδυτή να υποβάλει τίτλους ιδιοκτησίας  στο αρχικό στάδιο της αδειοδότησης, κάτι που ζητείται στο τελικό στάδιο. Το καθεστώς αυτό παραμένει και στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Ενέργειας, που γνωρίζει το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται. Ωστόσο, τόσο το υπουργείο όσο και φορείς από την αγορά των φωτοβολταϊκών αν και αξιολογούν το πρόβλημα ως σημαντικό, εκτιμούν ότι η υποχρέωση βεβαίωσης ιδιοκτησίας είτε με παραστατικά αγοράς είτε μακροχρόνιας ενοικίασης, αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για τον επενδυτή, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει σημαντικά κεφάλαια και στην πορεία η επένδυση να μην προχωρήσει εξαιτίας μιας οποιασδήποτε προσφυγής. Στο υπουργείο υπάρχει προβληματισμός για το θέμα και το αρμόδιο επιτελείο προσανατολίζεται να επιλύσει τουλάχιστον το θέμα των επικαλύψεων, δίνοντας προτεραιότητα στον επενδυτή που θα εμφανίσει τίτλους ιδιοκτησίας. Ωστόσο, από την αγορά επισημαίνεται ότι αυτό δίνει διέξοδο σε επενδύσεις επικάλυψης που εντάσσονται στον ίδιο κύκλο. Σύμφωνα, πάντως, με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, το πρόβλημα θα εκλείψει ολοσχερώς με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

kathimerini.gr