Εργοτάξιο θα γίνει η πλατεία Άρεως του επόμενους μήνες, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει άδεια στον κ. Παπαλαμπρακόπουλο Βασίλειο για τη διενέργεια ανασκαφής ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού σε δημοτική έκταση στην Τ.Κ. Τρίπολης (πάρκο Πλ. Άρεως).

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής, έφτασε μια αίτηση στον Δήμο από κάποιον πολίτη ο οποίος ζητούσε την άδεια του Δήμου για να γίνει εκσκαφή για ανεύρεση θησαυρού στο πάρκο το οποίο περιβάλλεται μεταξύ του Προφήτη Ηλία και του «Grand Chalet», το κομμάτι αυτό σε αυτό το πάρκο.

Ο χώρος προσδιορίζεται βέβαια γιατί δεν μπορεί να μιλάς γενικά, αόριστα στο πάρκο, ούτε σε κάποιον άλλο χώρο. Όπως τόνισε ο κ. Παυλής, συνδικαιούχος στον θησαυρό θα είναι ο Δήμος στο 50% και το υπόλοιπο 50% πηγαίνει στους αιτούντες και κάποιο μέρος στη φορολογία.

Εμείς δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε γιατί αν προκύψει κάτι, ο Δήμος θα είναι ωφελημένος. Η ομάδα θα αποκαταστήσει τοn χώρο, ο οποίος δεν είναι χώρος πλατείας, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα. Νομίζω προβλέπεται και κάποια εγγυητική. Ό,τι προβλέπεται θα γίνει. Ό,τι προβλέπει ο Νόμος.

Ο κ. Λάζαρης Ιωάννης, όπως και άλλοι, έθεσαν τις αντιρρήσεις του αναφέροντας ότι ο χώρος όπου θα γίνουν οι εργασίες ανασκαφής περιβάλλεται από δέντρα.

«Όταν θα μπει και θα σκάψει πόσα δέντρα θα καταστραφούν, θα κοπούν ρίζες; Δεν ξέρω τίποτα. Αν θέλουμε να ψάξουμε, ας το ψάξουμε εμείς. Κύριε δήμαρχε, ξαναλέω ότι εκεί ανοίγουμε μια πληγή στην οποία μπορεί να ξεφτιλιστούμε πανελληνίως διότι αν αρχίσει να σκάβει επειδή χτύπησε και κόψει τα μισά δέντρα συν, παρένθεση προσέξτε λίγο, τα δέντρα προς τον Προφήτη Ηλία, έχουν ξεραθεί όλα, όχι από το σκάψιμο αλλά ρίξτε μια ματιά οι υπηρεσίες. Κάτι γίνεται εκεί, έχουν κιτρινίσει όλα».

Ύστερα από διαλογική συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων κ. 1. Σμυρνιώτη Ιωάννη, 2. Κοσκινά Δημητρίου, 3.Ταλούμη Κωνσταντίνου, 4. Εικοσιδέκα Μαρίας, 5.Αυδή Ανδρέα και 6. Μπισιούλη Ζαφείριου οι οποίοι ψήφισαν «παρών» και μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων κ. 1. Τζιούμη Κωνσταντίνου, 2.Κούρου Ηλία, 3. Χατζόπουλου Στέφανου, 4. Αλεξάκη Βασίλειου, 5. Γιαννούλη Αντωνίας και 6.Λάζαρη Ιωάννη οι οποίοι ψήφισαν κατά.

Συναινεί για τη χορήγηση άδειας εκσκαφής στον κ. Παπαλαμπρακόπουλο Βασίλειο στο σημείο το οποίο έχει αιτηθεί. Μετά το πέρας της ανασκαφής θα γίνει με ευθύνη του αιτούντος πλήρης αποκατάσταση του εκσκαφέντος χώρου ή τυχόν άλλης παρέμβασης με την επίβλεψη της κυρίας Βερβαινιώτη Χριστίνας μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών θα είναι παρόντες και δύο εκπρόσωποι του Δήμου οι οποίοι θα είναι:

•ο κ. Κώτσινας Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου και
•η κ. Αλεξοπούλου Νεκταρία ως υπηρεσιακός παράγοντας από την Δ/νση
Οικονομικών του Δήμου.

Σε περίπτωση που βρεθεί θησαυρός τότε θα έχουν εφαρμογή είτε οι διατάξεις του Ν. 6133/1934 (αν διαπιστωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποκτήσει δικαίωμα στο θησαυρό είτε από τον πόλεμο είτε από άλλη νόμιμη αιτία) ή οι διατάξεις του άρθρου 1093 Α.Κ. που ορίζουν ως συγκύριους του θησαυρού τον ευρέτη αυτού και τον κύριο του ακινήτου όπου ο θησαυρός ήταν κρυμμένος.

Η ανωτέρω απόφαση θα κοινοποιηθεί στη Γενική Δ/νση Δημ. Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών – Περιφερειακή Δ/νση Δημ. Περιουσίας Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου για τις δικές της ενέργειες, στον κ. Παπαλαμπρακόπουλο Βασίλειο ο οποίος θα πραγματοποιήσει την ανασκαφή ανεύρεσης του κρυμμένου θησαυρού στη Δημοτική Έκταση της Τ.Κ. Τρίπολης (πάρκο πλ. Άρεως) βάσει του σκαριφήματος που έχει καταθέσει στις υπηρεσίες του Δήμου.

arcadiaportal.gr