Την  1η Ιουλίου θα τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 στους παραπάνω κλάδους της οικονομίας  χωρίς την επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες. Οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και στον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Π.Σ. Εργάνη είχε δηλώσει πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, είχε συμπληρώσει η κ. Μιχαηλίδου.

 

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους  κλάδους της οικονομίας θα εφαρμοστεί  από την 1η Σεπτεμβρίου πιλοτικά το μέτρο

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,  το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Σεπτεμβρίου στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Ενώ στο τέλος του έτους η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι υποχρεωτική στους  κλάδους αυτούς.

Υπενθυμίζεται δε πως το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στις περισσότερες τράπεζες  της χώρας, στα  σούπερ μάρκετ super  που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και στις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security) και εντός του 2023 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα οι ΔΕΚΟ μεταφορών -ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

 

 


enikonomia.gr