Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας η ανακοίνωση για τον θάνατο του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Και ενώ οι έρευνες για τον σμηναγό ολοκληρώθηκαν με τον -αναμενόμενα- δυσάρεστο τρόπο, εκείνες για τα αίτια της συντριβής συνεχίζονται, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει πλήρης στοιχειοθέτηση για την έκδοση του πορίσματος.
Στη «μάχη» για να εντοπιστούν περαιτέρω συντρίμμια του μαχητικού ρίχνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το υδρογραφικό – ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που διαθέτει ειδικό σόναρ και μπορεί να «πιάσει» άτρακτο ή συντρίμμια του Phantom στον βυθό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ είναι πιθανό να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη προσφερθεί.
«Φως» στα αίτια από τους κινητήρες
Πλέον θεωρείται σχεδόν απίθανο να βρεθούν ατόφια κομμάτια από το αεροσκάφος, ενώ οι ειδικοί δεν περιμένουν τίποτα από τον καταγραφέα του Phantom. Και αυτό γιατί ακόμη και αν βρεθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει καταστραφεί, καθώς δεν έχει θωράκιση για να αντέχει σε πιθανή πρόσκρουση.
Ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφους, όπως το Phantom ουσιαστικά αντικαθιστά το μαύρο κουτί των πολιτικών αεροσκαφών, όμως, έχει διαφορετικό λόγο ύπαρξης. Για την ακρίβεια, καταγράφει ήχο και εικόνα προκειμένου να αξιοποιείται στην ενημέρωση των πιλότων μετά τις πτήσεις, ώστε να επισημαίνονται πιθανά λάθη.
Το ζητούμενο των ειδικών είναι να χαρτογραφήσουν τον βυθό της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο. Ανοιχτά από το Κατάκολο υπάρχουν υποθαλάσσιες χαράδρες όπου το βάθος φτάνει τα 1.000 μέτρα και αν βρεθεί ένας από τους δύο κινητήρες, οι ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν εάν ήταν σε λειτουργία πριν το F-4 συντριβεί.
Θρήνος στις οικογένειες των πιλότων
Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πήγαν στο χωριό Γρανίτης στο Κάτω Νευροκόπι και συλλυπήθηκαν τους γονείς του 31 ετών νεκρού σμηναγού, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα.
Σήμερα οι γονείς του αδικοχαμένου 29χρονου κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τη σορό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ταυτοποίηση των δύο πιλότων έγινε μέσω DNA, από υλικό που είχε ληφθεί, ενώ και στα συντρίμμια είχαν βρεθεί στοιχεία που υποδήλωναν το τραγικό τέλος.
Οι οικογένειες των δύο πιλότων είναι συντετριμμένες και κανείς δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει πώς τα δύο παιδιά έχασαν τόσο πρόωρα και άδικα τη ζωή τους.
Το σπαρακτικό της μήνυμα της μητέρας του Τουρούτσικα
Η οικογένεια του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα είναι και αυτή βυθισμένη στο πένθος. Ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι το παιδί τους δε βρίσκεται πια στη ζωή και ότι την Πέμπτη θα το οδηγήσουν στην τελευταία του κατοικία. Η κηδεία του υποσμηναγού θα πραγματοποιηθεί στο Πικέρνι Αρκαδίας, το χωριό που ο 29χρονος πιλότος μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια καθώς η μητέρα θέλει να τον έχει κοντά της.
Σύμφωνα το STAR η μητέρα του άτυχου 29χρονου, κ. Σταυρούλα βρίσκεται απομονωμένη και προσπαθεί με δυσκολία να γράψει δύο λόγια για την εξόδιο ακολουθία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον πόνο που βιώνει η σκέψη της είναι και στους γονείς του 31χρονου Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοούνταν μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης. «Το μυαλό και η καρδιά μου είναι στους ανθρώπους του αγνοούμενου συναδέλφου του γιου μου, του Στάθη. Εύχομαι να έχει καλή έκβαση και να βρεθεί το παιδί τους ζωντανό», ανέφερε λίγο πριν επιβεβαιωθούν οι φόβοι όλων και ανακηρυχθεί και επίσημα νεκρός o Τσιτλακίδης.
«Ο Μάριος είχε όνειρα για τη ζωή»
Την ίδια στιγμή ο πατέρας του αδικοχαμένου Μάριου, λίγες ώρες πριν το τελευταίο «αντίο» θέλησε να αποχαιρετίσει τον γιο του απευθύνοντας δύο λόγια για αυτόν μέσα από το παιδικό δωμάτιο του γιου του.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου Μάριου, έχοντας μπροστά του τις φωτογραφίες του, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό παιδί που «έφυγε» γρήγορα. Έναν 29χρονο που είχε όνειρα για το μέλλον, που αγαπούσε τη δουλειά του και ονειρευόταν πάντα να πετάει μαχητικά αεροσκάφη.
«Ο Μάριος ήταν περήφανος που ήταν πιλότος. Εγώ φοβόμουν, είχα το κακό στο μυαλό μου. Εκείνος δεν το σκεφτόταν. Έλεγε στη μητέρα του ότι αυτά τα αεροπλάνα είναι ασφαλή», είπε συγκινημένος και δήλωσε ότι όταν άκουσε για την πτώση του αεροσκάφους ήταν σίγουρος ότι μέσα ήταν το παιδί του.
«Τώρα ξεκινούσε τη ζωή του. Ήταν με μια κοπέλα που συγκατοικούσαν, είχε όνειρα για το μέλλον. Τίποτα δεν πρόλαβε να κάνει», κατέληξε.
Παναγιώτοπουλος: Θα τιμούμε την μνήμη τους πάντα
Στην κηδεία του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, την Παρασκευή, στο Νευροκόπι, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Αυτό είναι το τίμημα όταν θες να είσαι καλύτερος», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την επιβεβαίωση του θανάτου και του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom.
«Δυστυχώς στους 160 και βάλε νεκρούς μετράμε άλλους δύο, αλλά αυτό είναι το τίμημα όταν θες να είσαι καλύτερος», τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος και του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom. «Από τις έρευνες διαπιστώθηκε και ο θάνατος του άλλου πιλότου, του Ευστάθιου Τσιτλακίδη», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αναφέρθηκε στο βαρύ φόρο αίματος που «πληρώνουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις. «Ας αναπαυθούν εν ειρήνη, εμείς θα τιμούμε τη μνήμη τους πάντα» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.
Στην κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα ο Μητσοτάκης
Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης θα μεταβεί στην Τρίπολη για να παραστεί στην κηδεία του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Νωρίτερα σήμερα, λίγα λεπτά με την επιβεβαίωση του θανάτου του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του, με ανάρτησή του στο Facebook.
«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ύστερα από εκείνη του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Ο κυβερνήτης του μαχητικού μας έπεσε μαζί με τον συγκυβερνήτη του την ώρα του καθήκοντος, υπηρετώντας την πατρίδα. Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του ιπταμένου Σμηναγού. Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν. Θρηνούν και τιμούν» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ανακοίνωση του ΓΕΑ
«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.
Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο ερευνών, έπειτα από 72 ώρες οι έρευνες σταματούν. Ωστόσο στο παρελθόν αυτός ο χρόνος έχει επιμηκυνθεί για ακόμη δύο 24ωρα, φθάνοντας στις 120.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου πιλότου, δυστυχώς απέβησαν άκαρπες, αν και οι άνδρες του Λιμενικού «χτένισαν» τις προηγούμενες τρεις μέρες και νύχτες σπιθαμή προς σπιθαμή ολόκληρη την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.
Λίγο πριν την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, την οικογένεια του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη στον Γρανίτη Δράμας, επισκέφθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνταντίνος Φλώρος, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έμεινε περίπου μία ώρα στο σπίτι της οικογένειας και σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την συμπαράστασή του.
cnn.gr