Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας φτάνουν άνθρωποι από κάθε πλευρά της Ευρώπης, αναζητώντας τους δικούς τους, με δημοσιογράφους ξένων μέσων να αναλαμβάνουν ρόλο διερμηνέων.

«Γροθιά στο στομάχι» οι μαρτυρίες για το ποια είναι η τιμή της ανθρώπινης ζωής. Έζησαν την φρίκη, γλύτωσαν σαν από θαύμα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

– Το όνομά σας;

– Μωχάμετ Έιλαμπ

– Μωχάμετ. Από πού είσαστε; Από Αίγυπτο;

– Αίγυπτο

– Είσαστε καλά;

– Υπήρχαν παιδιά στο σκάφος; Κυρίες; Γυναίκες; Παιδιά;

– (σιωπή)

– Υπήρχαν παιδιά;

– (σιωπή).

Ίσως να μην κατάλαβε την ερώτηση, ίσως και να μην ήθελε να απαντήσει. Είναι το ερώτημα που τυραννά όλους από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

«Δυστυχώς υπήρχαν και παιδιά μέσα», είπε ο ΓΓ νοσοκομειακών Γιατρών Πάτρας, Μανώλης Μάκαρης.

Δεκάδες παιδιά στο «πλωτό φέρετρο»

Προσπαθούν να συνέλθουν από την ταλαιπωρία και το σοκ. Κάποιοι, αργούν να συνειδητοποιήσουν ότι γλύτωσαν. Θυμούνται ότι είχαν μαζί την οικογένειά τους. Η απόγνωση τους κυριεύει.

«Χθες είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό αρκετά συγκλονιστικό. Ένας άνθρωπος αναζητούσε την οικογένειά του. Έπαθε κρίση πανικού. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Έκλαιγε, φώναζε, ήταν μια κατάσταση πολύ ψυχοφθόρα», δήλωσε η εθελόντρια της ελληνικής ομάδας διάσωσης Μεσσηνίας, Μάρα Τριάντου.

«Με όσους έχουμε μιλήσει με τη βοήθεια διερμηνέων επιβεβαιώνουν ότι υπήρχαν μέσα πολλά παιδιά. Άλλοι λένε 20, άλλοι λένε 50, άλλοι λένε 100», είπε ο Μανώλης Μάκαρης.

Οικογένειες ολόκληρες, ανθρώπινο εμπόρευμα για ένα διεθνές κύκλωμα της ντροπής. Κάθε ζωή δεν έχει κόστος, έχει μόνο τιμή που γεμίζει βρόμικες τσέπες.

6.000 δολάρια το κέρδος για κάθε έναν επιβάτη προς τον θάνατο, για κάθε παιδί που χάνεται στον σκοτεινό βυθό της Μεσογείου.

Ψάχνουν τους ανθρώπους τους

Στην Καλαμάτα φτάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης συγγενείς των ναυαγών. Αναζητούν τους ανθρώπους τους.

«Ένας ξάδελφός μας. Δεν τον έχουμε βρει ακόμα. Ένας συγγενείς μας τον είχε δει εκεί. Υπήρχαν οικογένειες στο σκάφος; Δεν ξέρουμε ακόμα».

Οι ελπίδες για να εντοπιστούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες. Οι έρευνες όμως θα συνεχιστούν, εκεί, στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.


Πηγή