Κόβουν την ανάσα τα οι εικόνες λίγο πριν από τη βύθιση του σαπιοκάραβου που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να ξεφύγουν από μία ζωή χωρίς ελπίδα.

Ντυμένοι με χοντρά ρούχα για να προστατευθούν από το κρύο δείχνουν ταλαιπωρημένοι όμως, χαμογελούν σε ένα ασφυκτικά γεμάτο πλοίο.

Πιστεύουν πως αυτό θα είναι το τέλος από τα βάσανα του μεγάλου ταξιδιού που θα τους οδηγήσει στη νέα ζωή.

Ο ήλιος έχει βγει το ταξίδι συνεχίζεται με τις ίδιες συνθήκες όπως φαίνεται  σε ένα από τα βίντεο τους που μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα με τους φίλους και συγγενείς τους να τους εμψυχώνουν.

Πλησιάζουν στο όνειρό τους, κάνουν  το σήμα της νίκης, χαιρετούν, τα μάτια τους λάμπουν από χαρά. Λίγες ώρες μετά οι περισσότεροι θα βρεθούν στο βυθό.

Στον ανακριτή αύριο οι διακινητές

Οι εννέα διακινητές, εκείνοι που οδήγησαν στο τραγικό ταξίδι εκατοντάδες ψυχές είναι Αιγύπτιοι ηλικίας  20 ως 40 ετών. Οι 8 κρατούνται και ο 9ος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

5 διασωθέντες μεταφέρθηκαν χθες από τη Μαλακάσα στην Καλαμάτα για να καταθέσουν ενώ άλλοι 4 οδηγούνται σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, συνεχίζουν να καταφτάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, από κάθε γωνιά της Ευρώπης, συγγενείς των ναυαγών που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

-Από που είσαστε;

-Από το Πακιστάν

– Κι έρχεστε από…;

-Ιταλία

-Ψάχνετε τον αδελφό σας;

-Ναι

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πλοιάρχου της θαλαμηγού που έσπευσε προς βοήθεια, στις 2 και μισή τα ξημερώματα έλαβε κλήση από το Ολυμπία Ράδιο για πλοίο σε κίνδυνο. Πέντε λεπτά πριν από τις 3 ήταν ήδη στο σημείο του ναυαγίου. Λόγω αδυναμίας να συνεννοηθεί με το πλωτό του λιμενικού μέσω ασυρμάτου, αποφάσισε να κατεβάσει σωστική λέμβο με 3 μέλη πλήρωμα.

Κατάφεραν να διασώσουν 15 ναυαγούς, ενώ κατά τη διαδικασία είδαν ότι υπήρχε εκεί και μια σωστική λέμβος του Λιμενικού σώματος. Το πιο ανατριχιαστικό σημείο της περιγραφής του είναι πως, από τις 3 παρά πέντε που έφτασε στο σημείο, δεν είδε πουθενά ίχνη του αλιευτικού σκάφους. Γεγονός που σημαίνει ότι βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και κανένας δεν μπορεί, ακόμη, να πει με βεβαιότητα, ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που παρασύρθηκαν στο βυθό, εγκλωβισμένοι στο κουφάρι του.

Ωστόσο, η λίστα του θανάτου φαίνεται πως ήδη μετρά 250 ψυχές.

Το «ταξίδι του θανάτου»

8.000 ευρώ κόστισε σε έναν από τους ναυαγούς το ταξίδι του θανάτου.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, πριν από δύο μήνες έφυγε από το χωριό του στο Πακιστάν και πήγε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράτσι. Από εκεί, με περίπου διακόσια άτομα, αεροπορικώς, μέσω Ντουμπάϊ και Αιγύπτου έφτασε -την ίδια μέρα- στη Λιβύη.

Στο αεροδρόμιο, όπως περιγράφει, τους επιβίβασαν σε αυτοκίνητα και τους μετέφεραν σε ένα σπίτι σε άγνωστο σημείο. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, με τα ίδια αυτοκίνητα, τους μετέφεραν στην παραλία του Τομπρούκ, όπου με μικρές λέμβους τους οδήγησαν στο αλιευτικό που βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια από την παραλία.

Από τις Αρχές εξετάζονται πιθανές παραλείψεις στη ενεργοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης.

Οι ρόλοι των διακινητών

Ο βασανιστής

-Αποφάσιζε ποιοι θα φάνε

-Ζήταγε λεφτά με αντάλλαγμα φαγητό και νερό

-Απειλούσε με μία βέργα στο χέρι

-Έκανε κουμάντο στο σκάφος

-Έβριζε

-Χτυπούσε

-Φώναζε

-Απειλούσε

Ο βοηθός καπετάνιου

-Το δεξί χέρι του καπετάνιου

-Έδινε διαταγές

-Έδινε φαγητό μόνο με χρήματα

Ο «μηχανικός»

-Έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε


Πηγή