Στο αεροπλάνο της επιστροφής από τα Kατεχόμενα στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση στον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.
«Προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη και έκανε δηλώσεις πέρα δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς στην Κύπρο. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του».
Το Μαξίμου απάντησε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, υπογραμμίζοντας όσα είπε για την επίλυση του Κυπριακού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή
«Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».
Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε και τον προκλητικό ισχυρισμό ότι ο Αττίλας ήταν ειρηνευτική επιχείρηση και επέμεινε στη λύση της διχοτόμησης.
«Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια κατάσταση όπου και τα δύο μέρη θα κάθονται και θα φεύγουν ως ίσιοι από το τραπέζι».
Στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι και στην τελευταία συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να ανευρεθεί μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 να παραμένει διαιρεμένη».
Στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας τόνισε ότι ο ελληνισμός δεν θα πάψει αν αγωνίζεται για να επανενωθεί η Κύπρος και απάντησε στην εμπρηστική ομιλία του Τούρκου Προέδρου λίγες ώρες πριν από τα Κατεχόμενα.
«Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Όταν μάλιστα προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην κατ’ιδίαν συνάντησή τους οι ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου υπογράμμισαν και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ):
«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, θα είναι δύσκολοι, θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, Κύπριος Πρόεδρος.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι όντως και η στήριξη της Ελλάδας θα είναι όχι απλά δεδομένη αλλά και αμέριστη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, Έλληνας Πρωθυπουργός.
Στο πλευρό της Κύπρου Ρομπέρτα Μέτσολα & Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τάσσονται σαφώς στο πλευρό της Κύπρου
«Η Ευρώπη οφείλει να πάρει θέση. Η Ουκρανία δεν είναι μακριά από την Κύπρο. Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
«Θεωρούμε πως στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή η ΕΕ. Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να επιτρέψουμε να επιβληθεί η ατζέντα Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Μιλάμε για ένα ενιαίο κράτος ανεξάρτητο χωρίς αυτές τις συνιστώσες κοινότητες και να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από το νησί», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε χθες με το εμβληματικό σήμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη που συνάντησε τη Χαρίτα Μάντολες και του ζήτησε να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις τον αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων στην Ευρώπη.
Πηγή