Η διάσωση ενός δελφινιού που εντοπίσθηκε να επιπλέει ανήμπορο στα ρηχά της παραθαλάσσιας περιοχής Λέτρινα του Πύργου, προσπαθώντας να «απεγκλωβισθεί» και να επιστρέψει στον προορισμό του, στάθηκε αφορμή για την μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, η οποία κλήθηκε από πολίτες που κάνοντας την βόλτα τους χθες το απόγευμα στην παραλία, είδαν μπροστά τους το άτυχο δελφίνι.
Άνδρες της Π.Υ. Πύργου, βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, ωστόσο, το πρωτοφανές περιστατικό στο οποίο κλήθηκαν οι πυροσβέστες να «δώσουν λύση», ξεπερνούσε τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας τους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ενημερωθεί αρχικά το Λιμεναρχείο Κατακόλου και στη συνέχεια το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», επιστήμονες του οποίου, κινητοποιήθηκαν προκειμένου το άτυχο κήτος να βρεθεί και πάλι στα «νερά» του
Από τις επτά περίπου χθες το απόγευμα οι πυροσβέστες που έφτασαν στην παραθαλάσσια περιοχή Λέτρινα στο νούμερο 19, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή για τις αρμοδιότητές τους κατάσταση, ωστόσο με τον ειδικό εξοπλισμό τους, προσπάθησαν να δώσουν λύση ώστε το δελφίνι να επιστρέψει στα ανοικτά. Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορούσε να γίνει εφικτό, καθώς το άτυχο δελφίνι, φαίνεται να είχε χάσει τον προσανατολισμό του με αποτέλεσμα να επιστρέφει και πάλι στα ρηχά.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου με τους εκπαιδευμένους πυροσβέστες σε θέματα διάσωσης, παρέμεινε πάνω από τρεις ώρες στο σημείο, προσπαθώντας να δώσει λύσεις, οι οποίες τελικά ήλθαν από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», επιστήμονες του οποίου, έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές και κινητοποίησαν συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να βοηθήσουν το δελφίνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δελφίνι, που βρέθηκε στα ρηχά της παραλίας και βάση της εικόνας που εμφάνιζε, φαίνεται να παρουσίαζε σημάδια κάποιας ασθένειας που δεν του επέτρεψε να «απεγκλωβισθεί» μόνο του ενώ τόσες ώρες στο σημείο, είχε αρχίσει να χάνει τις δυνάμεις του.
Έτσι, στις προσπάθειες περίθαλψης, συνέδραμε ο κτηνίατρος από τον Πύργο, Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος έφτασε στο σημείο εξετάζοντας το κήτος και στη συνέχεια παρέχοντάς του θεραπευτική αγωγή (ενέσεις) ενώ με την βοήθεια ιδιώτη που διέθετε βάρκα και του Λιμεναρχείου Κατακόλου, που έφτασε αργότερα στο σημείο, το δελφίνι μεταφέρθηκε στα ανοικτά της θάλασσας.
Δυστυχώς όμως παρά τις υπερπροσπάθειες των ανθρώπων, το μικρό δελφίνι δεν τα κατάφερε και τελικά έχασε την ζωή του.