Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο όπου συνεχίζουν σε αρκετές περιπτώσεις να καίνε ανεξέλεγκτα ενώ τις βραδινές ώρες εκκενώθηκαν οικισμοί καθώς οι φλόγες πλησίαζαν προς κατοικημένες περιοχές.
Η νύχτα ήταν δύσκολη σε Κέρκυρα και Κάρυστο όπου αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.
Ο κ. Λαυράνος μίλησε για τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου και για το γεγονός ότι καίει για 8η συνεχόμενη μέρα.
«Είμαστε στη 12η μέρα μίας σκληρής δοκιμασίας και τη χώρα μας και για τους συμπολίτες μας. ξεκινήσαμε την προηγούμενη βδομάδα με τις μεγάλες φωτιές στην Αττική, την Κορινθία και τώρα συνεχίζεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Αίγιο και Κάρυστο. Ξεκινάμε πάντα με την ευχή ότι σήμερα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Θέλουμε σύμμαχο τον καιρό αλλά πολλές φορές παίζει κάποια «παιχνίδια». Θεωρώ ότι το κάθε μέτωπο έχει τον δικό της χαρακτήρα. Παίζει ρόλο το γεωλογικό και γεωμορφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής. Η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα καινούρια μέτωπα εστιών δυσκολεύουν το έργο μας και δείχνουν ότι είναι εκτός ελέγχου», είπε αρχικά.
Πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί ένα μέτωπο;
Σύμφωνα με τον κ. Λαυράνο, «έχουμε μια έκφραση που λέμε οι πυροσβέστες, ότι η φωτιά πρέπει να ελεγχθεί στα πρώτα 10-15 λεπτά., αλλιώς μετά την κυνηγάμε. Οι πυροσβέστες καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν 50-60 δασικές πυρκαγιές. Τις περισσότερες τις προλαβαίνουμε εν τη γενέσει τους. Δυστυχώς κάποιες φωτιές λόγω των ακραίων χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν».
Τι προκαλεί τις φωτιές;
«Τόσα χρόνια που υπηρετώ το ΠΣ μόνο το 1% των περιπτώσεων προκλήθηκε από φυσικά ή χημικά αίτια. Οι περισσότερες των περιπτώσεων είναι από ανθρώπινο χέρι. Αυτό σημαίνει είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό», υπογράμμισε ο κ. Λαυράνος.
Χρυσοχοΐδης: «Την Κυριακή το πρωί κάνουμε restart στον ροδιακό τουρισμό»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στον τουρισμό που έχει πληγεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Είναι κοινή πεποίθηση όλων των συμπατριωτών μας ότι δεχόμαστε μία επίθεση. Δεν μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα 12 μέτωπα σερ μία περίμετρο 40 χλμ., όταν εδώ και μέρες έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, όταν έχουμε περισσότερα από 50 οχήματα της Πυροσβεστικής, περισσότερους από 300 πυροσβέστες σε καθημερινή βάση, όταν έχουμε χιλιάδες εθελοντές, και να μην μπορεί να κατασταλεί η φωτιά», δήλωσε με τη σειρά του.
«25.000 επισκέπτες στις πληγείσες περιοχές απομακρύνθηκαν εντός 6 ωρών από τα ξενοδοχεία τους. ένα λεωφορείο βάζει περίπου 50 άτομα, εμείς βάζαμε 60. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 500 λεωφορεία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 2 πράγματα: πρώτον τους τουρίστες που εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία τους και τους έχουμε σε χώρους φιλοξενίας. Ήδη αρκετοί έχουν φύγει για την πατρίδα τους, περί τις 8.000 μέχρι χθες το βράδυ» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Και πρόσθεσε: «υπάρχει οδηγία από τις χώρες τους, που προτιμούν να τους γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. το 93% των ξενοδοχείων της ρόδου είναι απολύτως λειτουργικά και χωρίς κανένα κίνδυνο. Ο επαναπατρισμός είναι καθαρά θέμα πρωτοκόλλου της κάθε χώρας για την προστασία των πολιτών. Το 25% έχει επιστρέψει στα ξενοδοχεία που ήταν στο νησί. Έχω μείνει έκθαμβος με αυτό που έκαναν συμπατριώτες μου. Δεν είναι μόνο ο εθελοντισμός που πήγαν στο μέτωπο να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις αλλά και για να μεταφέρουν τον κόσμο στην βόρεια πλευρά του νησιού. Βλέπω και τους επιχειρηματίες. Όλοι μα όλοι από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα».
Θα στοιχίσει στον τουρισμό;
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «εννοείται θα στοιχίσει και σοβαρά κιόλας. Όταν γνωρίζουμε ότι έχουν σταματήσει την άφιξη αεροπλάνων και έρχονται άδεια τα αεροπλάνα για να πάρουν κόσμο πίσω, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Την Κυριακή το πρωί κάνουμε restart στον ροδιακό τουρισμό. Ούτε μία στιγμή δεν είχαμε πρόβλημα να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε κόσμο».
Πηγή