Συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς η ανάπτυξη της Αθήνας ως αυτοτελούς τουριστικού προορισμού. Παράλληλα, αυξάνεται και το ποσοστό των ξένων ταξιδιωτών που φιλοξενούνται σε ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι διεθνείς αφίξεις κατοίκων εξωτερικού στην Αθήνα που κατεγράφησαν τον Οκτώβριο ήταν, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), αυξημένες σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο κατά 9,6% ή 49.000 άτομα, φτάνοντας τους 563.580 ταξιδιώτες, επίπεδο που είναι και το υψηλότερο γι’ αυτόν τον μήνα, τονίζουν παράγοντες του κλάδου.

Η ανάδειξη της Αθήνας σε κορυφαίο προορισμό για city break με βασικά χαρακτηριστικά τον καλό καιρό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, αλλά και την άριστη φιλοξενία, όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές ικανοποίησης των επισκεπτών, την έχει τοποθετήσει μεταξύ των διακεκριμένων πόλεων της Ευρώπης για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε αυτό βοηθά και η ανταγωνιστική τιμολογιακά θέση της, καθώς παραμένει σημαντικά φθηνότερη από άλλες συγκρίσιμες πόλεις και ειδικότερα τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Για ολόκληρο το δεκάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019) στην Αθήνα καταγράφονται 5,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις κατοίκων εξωτερικού, δηλαδή (+11,6%) συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+593.000 ταξιδιώτες). Είναι χαρακτηριστικό πως στην εξαετία 2012-2018 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα υπερδιπλασιάστηκαν από 2,5 εκατ. το 2012 σε 5,7 εκατ. το 2018.



Στην εξαετία 2012-2018 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα υπερδιπλασιάστηκαν από 2,5 εκατ. το 2012 σε 5,7 εκατ. το 2018. Οι ΗΠΑ αποτελούν μακράν την κύρια αγορά προέλευσης ταξιδιωτών αναψυχής στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο, όμως, καταγράφηκε μείωση τιμών στην Αθήνα σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, εξαιρώντας την κατηγορία 3 αστέρων, την ώρα που σημειώθηκε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων στη Βαρκελώνη, στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη. Μείωση παρουσίασε μόνο η Ρώμη στην κατηγορία 5 αστέρων. Η υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων καταγράφηκε στη Βαρκελώνη, στα 325 ευρώ, και ακολούθησε η Ρώμη που κατέγραψε μείωση στα 318 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή μειώθηκε στα 219 ευρώ (από 222 ευρώ) ενώ στην Κωνσταντινούπολη η τιμή αυξήθηκε στα 121 ευρώ.

Οι ΗΠΑ αποτελούν μακράν την κύρια αγορά προέλευσης ταξιδιωτών αναψυχής στην Αθήνα και ακολουθούν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, σύμφωνα με άλλη μελέτη, της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Ο συνολικός αριθμός δωματίων 4 και 5 αστέρων την περίοδο 2015-2019 στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 24% και 3%, αλλά τα επίπεδα πληρότητας μειώθηκαν κατά 2,4% ενώ οι τιμές δωματίων αυξήθηκαν μόλις κατά 1,2%. Τι συμβαίνει λοιπόν και ενώ αυξάνονται οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αθήνα, δεν ακολουθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων; Η απάντηση είναι απλή: Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά φιλοξενίας. Από τα 91.200 ελληνικά ακίνητα της Airbnb στις αρχές του 2019 οι 10.400 βρίσκονται στην Αθήνα.

Μάλιστα, τα ακίνητα της Airbnb στην πρωτεύουσα εμφανίζονται αυξημένα κατά 22% έναντι του προηγούμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία και σε αγορές και ανακαινίσεις διαμερισμάτων που προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις συνεχίζονται, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιχειρούν να επωφεληθούν από την τουριστική άνθηση της Αθήνας.

kathimerini.gr