Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αποφασίστηκε η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, ενώ το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στα εντός έδρας ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, έως τις 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθεί το μέτρο και θα εξεταστεί εάν χρειάζεται η παράτασή του.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει εγκατάσταση και λειτουργία καμερών ασφαλείας στα γήπεδα της Super League 1 και ελέγχου του υλικού τους, καθώς και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων.

«Η πολιτεία αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο αθλητικογράφος Γιώργος Χελάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» σημειώνει:

«Δε θα έπρεπε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Εγώ μιλάω για νεανική βία, όχι οπαδική, που είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν έχει σχέση μόνο με τους αθλητικούς χώρους. (…) Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κλείνουμε τα γήπεδα, και μάλιστα μόνο τα ποδοσφαιρικά, όπου η βία κυρίως εκδηλώνεται έξω από αυτά και όχι μέσα. Στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώθηκε σε ένα γήπεδο βόλεϊ και όχι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου».

Ο ίδιος σημειώνει:

«Τα λέω αυτά για να δείξω ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κατάσταση αμηχανίας, τα δε μέτρα που πήρε, πέραν του ότι είναι αναποτελεσματικά, φανερώνουν και την αδυναμία της να κατανοήσει το φαινόμενο. (…) Η συντεταγμένη πολιτεία και τα όργανά της φαίνεται ότι αδυνατούν  να εφαρμόσουν τους νόμους και τώρα επαναλαμβάνονται τα ίδια. Με την επανάληψη αυτών των μέτρων ερχόμαστε σε μια κατάσταση που η κοινωνία λέει ‘αυτά μας τα ξαναείπατε’. Δεν πείθεται κανένας».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χελάκη:

«Μαθαίνουμε ότι μπαίνουν στους συνδέσμους, βρίσκουν οπλισμό κτλ. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκουμε μονίμως τον οπλισμό αλλά να μην βρίσκουμε αυτούς που οπλοφορούν; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πολεμοφόδια στο πάρκινγκ του γηπέδου στου Ρέντη και να το μαθαίνουμε εκ των υστέρων; Εκ των προτέρων πού ήταν η αστυνομία για να το λύσει αυτό;».

«Η αστυνομία είναι για την προστασία του πολίτη»

Απατώντας, ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής, σημείωσε:

«Είναι η εύκολη λύση να κατηγορούμε την αστυνομία. (…) Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα γήπεδα μέσα, πρέπει να είναι στην προστασία του πολίτη, ο πολίτης θέλει προστασία. (…) Είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όποιος μπαίνει μέσα πληρώνει εισιτήριο. Από έξω θα υπάρχει αστυνομία. Η αστυνομία είναι για την προστασία του πολίτη».

«Υπάρχουν προβλέψεις για την οπαδική βία»

Σχολιάζοντας το νομικό πλαίσιο, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης επισημαίνει:

«Ο νόμος ο αθλητικός που έχει μέσα και τις προβλέψεις για την οπαδική βία. (…) Το 2022 προστέθηκε η μέριμνα ότι σε περίπτωση που έχεις καταδικαστεί για ένα απλό πλημμέλημα που αφορά οπαδική βία σε πρώτο βαθμό, σου απαγορεύεται η προσέγγιση του γηπέδου και είσαι υποχρεωμένος κατά τη διάρκεια κρίσιμων ματς της ομάδας σου, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να βρίσκεσαι στο οικείο ΑΤ δύο ώρες πριν και να αποχωρείς δύο ώρες μετά. Γίνεται αυτό, αλλά δε γίνεται για τους χιλιάδες των οπαδών».

Ο ίδιος συμπληρώνει πώς:

«Ένα μαγικό χέρι ανοίγει μια πόρτα και όταν την ημέρα του ματς έρχεται η αστυνομία μαζί με τους σεκιούριτι, βλέπουν ότι δεν μπαίνει τίποτα γιατί τα πράγματα βρίσκονται ήδη μέσα. Υπάρχει μία ανοχή».


Πηγή