Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση έως 500 KWh, κάτι που αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Σημειώνεται πως στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ/MWh.
Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.
Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια, για τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh, ενώ για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.
Η κρίση έχει αμβλυνθεί, ωστόσο δεν έχει τελειώσει
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας και για αυτό συνεχίζεται η κλιμακωτή πριμοδότηση στην κατανάλωση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η μέση τιμή χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, ανέρχεται σε 0,21 ευρώ/kWh, καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν κινήθηκε κοντά στα 0,44 ευρώ/KWh.
Πλέον, το ερώτημα που «ακούγεται» είναι «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος», με την απάντηση να έρχεται δια στόματος του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος είπε:
«Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα:
«Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο»
«Η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο όμως, δεν έχει τελειώσει. Κι εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι θα είμαστε δίπλα τους για όσο διάστημα διατηρηθεί η αστάθεια.»
Οι τιμές του Φεβρουαρίου
ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.
Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.
ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.
Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.
Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.
Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.
NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.
ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.
Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.
Δείτε αναλυτικά τις κλίμακες των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ρεύματος για τον Ιανουάριο με ένα κλικ εδώ και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενεέργειας στα τιμολόγια του Ιανουαρίου με ένα κλικ εδώ.
Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών
Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πηγή