Συγκεριμένα, η πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο και κατά συνέπεια στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, σε συνδυασμό με τις μηνιαίες κλιμακωτές κρατικές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο 24ωρο), κρατούν τις τελικές χρεώσεις στα τιμολόγια κοντά σε αυτούς του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι χρεώσεις των παρόχων θα κυμαίνονται στα 20,6 λεπτά του ευρώ/KWh κατά μέσο όρο για τον Μάρτιο, μειωμένες κατά 2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, με τις τιμές στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου να διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μετά τις επιδοτήσεις.
Σημειώνεται πως το ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα καθοριστεί από το τελικό ύψος της επιδότησης, επί της κατανάλωσης, με την εκτιμώμενη τελική τιμή να διατηρείται ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 191 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και 161 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.
Οι τιμές των παρόχων
ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 20,7 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,4 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.
Elpedison: Στο πρόγραμμα «Συνέπεια» προβλέπεται χρέωση 20,27 λεπτά /KWh (μετά την έκπτωση) για τον Μάρτιο. Στα 14,5 λεπτά / KWh βρίσκεται το πρόγραμμα Elpedison Economy, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο. Ενώ το τιμολόγιο του Electricity Home Day κυμαίνεται στα 23 λεπτά / KWh.
ΗΡΩΝ: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Protect, από 24,9 το Φεβρουάριο.
ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,194 λεπτά του ευρώ ανά kWh έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.
Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.
Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8) στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Μάρτιο
NRG: Η χρέωση για τον Μάρτιο ανέρχεται σε 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Φεβρουάριο).
Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 24, 8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, διατηρώντας τις χρεώσεις αμετάβλητες, σε σχέση με τον φεβρουάριο.
ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,183 ευρώ / kWh στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home Comfort και 0,223 ευρώ / kWh στο πρόγραμμα οικιακής παροχής Power On! Home, χωρίς πάγιο.
Volterra: Θα ισχύει η τιμή στα 21,4 λεπτά του ευρώ ανά KWh με το πάγιο στα 4,5 ευρώ.
Volton: Ανακοίνωσε τιμή στα 18,9 λεπτά του ευρώ/KWh με έκπτωση συνέπειας για τα οικιακά τιμολόγια, ενώ η τιμή διαμορφώνεται 19,9 σεντς/KWh χωρίς έκπτωση συνέπειας.
Κρίσιμο το καλοκαίρι
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκαγια όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, επισήμανε πως κρίσιμη θα είναι η περίοδος του καλοκαιριού οπού θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι δεξαμενές του φυσικού αερίου.
Απάντηση στο ερώτημα «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος» είχε δώσει σε προηγούμενες δηλώσεις του, όπου είχε σημειώσει πως: «Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών», αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.
Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών
Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πηγή