Μείωση θα παρουσιάσουν για τον μήνα Φεβρουάριο οι χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της πτώσης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορα αλλά και των κρατικών επιδοτήσεων που θα ανακοινώνονται σήμερα.
Οι μειωμένες χρεώσεις των παρόχων ενέργειας, με φόντο τις χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, παράλληλα με τις επιδοτήσεις επί της κατανάλωσης θα φέρουν πολύ χαμηλότερες χρεώσεις.
Ταυτόχρονα, το πρωί της Τρίτης 31/1 στις 09:30 το πρωί θα ανακοινώθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για την κατανάλωση του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Ενέργειας.
Έτσι, θα συμπληρωθεί το «παζλ» των χρεώσεων για τους καταναλωτές που αναμένεται να πληρώσουν λιγότερα χρήματα, καθώς οι μειωμένες χρεώσεις των παρόχων ενέργειας, με φόντο τις χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, παράλληλα με τις επιδοτήσεις επί της κατανάλωσης θα φέρουν χαμηλότερες χρεώσεις.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η μέση τιμή χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από την εφαρμογή των κρατικών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, ανέρχεται σε 0,21 ευρώ/kWh, καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν κινήθηκε κοντά στα 0,44 ευρώ/KWh.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι οι χαμηλότερες από τότε που ξεκίνησε το κλιμακωτό σύστημα, κοντά στα 0,05 με 0,06 ευρώ/KWh, από το Ταμείο Ενεργειακής Μεταβάσης (ΤΕΜ) για τον Ιανουάριο.
Πλέον, το ερώτημα που «ακούγεται» είναι «πότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος», με την απάντηση να έρχεται δια στόματος του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος είπε:
«Όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».
Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας και για αυτό συνεχίζεται η κλιμακωτή πριμοδότηση στην κατανάλωση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη».
Οι τιμές του Φεβρουαρίου
ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.
Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.
ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.
Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.
Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.
Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.
NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.
ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.
Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.
Δείτε αναλυτικά τις κλίμακες των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ρεύματος για τον Ιανουάριο με ένα κλικ εδώ και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενεέργειας στα τιμολόγια του Ιανουαρίου με ένα κλικ εδώ.
Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών
Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Πηγή