Ριγκατόνι με μοσχάρι κοκκινιστό στο φούρνο
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 30΄
- 500 γρ. ριγκατόνι* ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, σε κύβους 2 – 3 εκ.
- 2 καρότα, σε κύβους 1 – 2 εκ.
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 200 γρ. πεκορίνο, τριμμένο (ή κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας)
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο;
- 30 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα του σκεύους
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει κατά τα 3/4 τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί κατά το μαγείρεμα, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε το ταψί. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι δίνεται στη συσκευασία.
Στραγγίζουμε, αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο ταψί. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά και σκορπίζουμε το τυρί.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα ζυμαρικά τη σάλτσα και να ροδίσει το τυρί στην επιφάνεια.
➔ Συνοδεύουμε με μπρόκολο βραστό με λαδολέμονο.