Ύμνοι τουριστών για τους κατοίκους στη Ρόδο

«Αν θέλετε να γνωρίζετε κάτι για την Ελλάδα, αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Βλέπετε ντόπιους στη Ρόδο που και οι ίδιοι έχουν πληγεί από τη φωτιά. Παρόλα αυτά, έφεραν στους τουρίστες ό, τι είχαν στο σπίτι τους. Φοβερό».

Το φιλόξενο πρόσωπο των κατοίκων της Ρόδου, που μέσα στον πύρινο όλεθρο άνοιξαν τα σπίτια τους και προσέφεραν στέγη και φαγητό, εξυμνούν οι τουρίστες που απομακρύνθηκαν πανικόβλητοι από τις περιοχές όπου ακόμη μαίνονται οι πυρκαγιές.

«Οι ντόπιοι μάς βοήθησαν, ήταν καταπληκτικοί, μας βοήθησαν, απόλυτα φανταστικοί, οι αεροπορικές εταιρίες όχι».

Στο κλειστό γυμναστήριο της Ρόδου απέμειναν ελάχιστοι επισκέπτες. Κάποιοι έφτασαν στη χώρα μας το βράδυ του Σαββάτου και δεν πρόλαβαν να πάνε στα ξενοδοχεία τους.

«Περάσαμε το πρώτο βραδύ εδώ στο λόμπι, στην αίθουσα συσκέψεων, φυσικά όχι απαραίτητα άνετα αλλά δεδομένων των συνθηκών ήταν πολύ καλά, είχαμε ασφάλεια, ήμασταν καλά εδώ, είχαμε τις αποσκευές μας μαζί».

Αρκετοί επισκέπτες εγκατέλειψαν τη Ρόδο, ωστόσο κάποιοι θα συνεχίσουν τις διακοπές τους στο νησί.

«Ήταν μια τρομακτική εμπειρία, ήταν η πρώτη μας μέρα εδώ, ανυπομονούσαμε για να περάσουμε υπέροχες ημέρες και όλα αναποδογύρισαν. Ευτυχώς πρέπει να μείνουμε εδώ τώρα».

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι διακοπές τους μετατράπηκαν σε εφιάλτη.

«Μας είπαν να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο μας. Οι φλόγες ήταν ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο και έπρεπε να τρέξουμε».

Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 Βρετανοί έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο αναμένοντας μια πολυπόθητη θέση επιστροφής.

«Αν χρειαστούμε καρέκλες για να είμαστε άνετα είναι εξαιρετικά ευγενικοί. Έρχονται καταστηματάρχες που δίνουν σε όλο αυτόν τον κόσμο δωρεάν μπουκαλάκια με νερό. Τους ρωτούν αν θέλουν να έρθουν στα μαγαζιά τους για να τους δώσουν και δωρεάν προϊόντα, είναι εδώ για να τους υποστηρίξουν και μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι κουρασμένοι και πέρασαν δραματικές στιγμές».

Από την στιγμή που άρχισε η μαζική εκκένωση των τουριστών και των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού, υψώθηκε ένα τεράστιο κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης.

Ένα σχολείο του νησιού μετατράπηκε σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας. Εκεί, ντόπιοι μουσικοί πήραν στα χέρια τους το μπουζούκι και την κιθάρα για να διδάξουν στους Βρετανούς τουρίστες συρτάκι.


Πηγή