Πυρηνικές απειλές

Τη συμφωνία με τον πιο στενό σύμμαχό του για την εγκατάσταση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και αποκάλυψε ότι η Μόσχα έχει στείλει ήδη στο Μινσκ 10 μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους.

«Μεταφέραμε ήδη στη Λευκορωσία το πολύ γνωστό και αποτελεσματικό πυραυλικό σύστημά μας ‘Ισκαντέρ’ που μπορεί να μεταφέρει (πυρηνικές) κεφαλές. Στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των πληρωμάτων. Την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή του ειδικού χώρου για την αποθήκευση των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία».

Η απόφαση αυτή δεν παραβιάζει καμία συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είπε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να παραδώσει τον έλεγχο των όπλων στη Λευκορωσία.

«Οι Αμερικανοί εγκαθιστούν (πυρηνικά όπλα) στο έδαφος των χωρών συμμάχων τους και εκπαιδεύουν πληρώματα και πιλότους για το πώς να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα εάν χρειαστεί. Αποφασίσαμε να κάνουμε το ίδιο».

Παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τον Πούτιν για «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν ήρεμα, λέγοντας ότι δεν βλέπουν καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και ότι δεν πρόκειται να προσαρμόσουν την ανάπτυξη των δικών τους πυρηνικών όπλων», λέει στο δελτίο το CNN.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη.

– Γιατί οδηγήσατε μόνος σας σε μια άγνωστη πόλη;

– Δεν παραβιάσαμε κανέναν κανόνα. Η μόνη παράβαση ήταν ότι δε φορούσαμε ζώνες ασφαλείας. Αλλά σε αυτές τις συνθήκες είναι καλύτερο να μην τη φοράς ώστε να μπορείς να βγεις γρήγορα από το αυτοκίνητο.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν να ανακόψουν τις επιθέσεις των Ρώσων και να σταθεροποιήσουν το μέτωπο στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.


Πηγή