Η Ρωσία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις εάν οι εξαγωγές πετρελαίου της μειωθούν σημαντικά λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης την Παρασκευή στο 9,5% τον Ιούνιο, επαναφέροντας το κόστος δανεισμού στα προπολεμικά επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούνται ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών.
Στον απόηχο της απόφασης αυτής η Ελβίρα Ναμπιουλίνα επεσήμανε ότι, παρά την διαφαινόμενη μικρή εκτόνωση των πιέσεων είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία για τον πληθωρισμό στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι «οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σταθερά χαμηλός πληθωρισμός».
Ανοδικοί κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι υπέρ του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ισχυροί, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι εξωτερικές συνθήκες περιλάμβαναν μια ολόκληρη σειρά από αυτούς.
«Εάν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου πέσουν κατακόρυφα, αυτό θα προκαλέσει πίεση υπέρ του πληθωρισμού λόγω συρρίκνωσης του εμπορικού ισοζυγίου και ασθενέστερου ρουβλίου», είπε.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο πετρέλαιο θα είναι σε θέση να ανακατευθύνει η χώρα σε άλλες αγορές, καθώς και από τον βαθμό στον οποίο η πτώση στις εξαγωγές πετρελαίου θα αντισταθμιστεί από την τιμή».
Αυτό, με τη σειρά του, θα εξαρτηθεί από την εξάλειψη των προβλημάτων υποδομής και logistics και της ζήτησης πετρελαίου σε νέες αγορές-στόχους, εξήγησε η Ρωσίδα τραπεζίτης.
Παγκόσμια ύφεση
Η Ναμπιουλίνα προειδοποίησε επίσης για αυξανόμενους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης. «Εάν υλοποιηθούν, η παγκόσμια ζήτηση για ρωσικές εξαγωγές θα μειωθεί, γεγονός που θα επιταχύνει τον πληθωρισμό μέσω ενός ασθενέστερου ρουβλίου».
«Μια συρρίκνωση των ρωσικών εξαγωγών μπορεί επίσης να συνεπάγεται αποπληθωριστικούς κινδύνους εάν οι εταιρείες αναγκαστούν να ανακατευθύνουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά λόγω της αδυναμίας δημιουργίας εξαγωγικών αλυσίδων».
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Ρωσία μειώθηκε στο 17,1% τον Μάιο του 2022, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για 17,3%.
Πηγή