Η Μαρία Πέβτσικ, συνεργάτιδα του Αλεξέι Ναβάλνι αποκάλυψε: «Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να είναι εδώ αυτή στιγμή και να κάθεται σε αυτή τη θέση. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου».

Είναι η στενότερη συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι. Αποκαλύπτει πως ο 47χρονος πολέμιος του Κρεμλίνου δολοφονήθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ανταλλαγή του ίδιου και δυο Αμερικανών, με τον Ρώσο πράκτορα Βάντιμ Κράσικοβ.

«Στις αρχές Φεβρουαρίου προτείναμε στον Πούτιν να ανταλλάξει τον πράκτορα Βάντιμ Κράσικοβ, ο οποίος εκτίει ποινή για φόνο στο Βερολίνο με δυο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι. Πήρα επιβεβαίωση πως οι συνομιλίες ήταν στα τελικά στάδια το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου. Ο Αλεξεί δολοφονήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου».

Ο Κράσικοβ ήταν εκτελεστής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Εκτίει ισόβια κάθειρξη σε φυλακές της Γερμανίας επειδή το 2019 σκότωσε σε πάρκο του Βερολίνου έναν άντρα Τσετσενικής καταγωγής. Η επιστροφή του ήταν αρκετά σημαντική για τον Πούτιν. Παρόλα αυτά – όπως ισχυρίζεται η Πέβτσικ – ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για τον θάνατο του Ναβάλνι τελευταία στιγμή, επειδή δεν άντεχε να τον δει ελεύθερο.

Οι δυο Αμερικανοί που θα ανταλλάσσονταν μαζί με τον Ναβάλινι πιστεύεται πως είναι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Ουίλαν.

Συνέντευξη του Ναβάλνι πριν δηλητηριαστεί και συλληφθεί το 2020

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, το Skynews προβάλλει για πρώτη φορά συνέντευξη του από το 2020.

«Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως τα 20 χρόνια του Πούτιν δεν είναι γραμμένα στην πέτρα. Δεν μας καταδίκασαν σε αυτά. Δεν έπρεπε να πάρουμε αυτή τη κατεύθυνση. +
Όλο το περιβάλλον του Πούτιν είναι διεφθαρμένο. Και έχει αποικιακή νοοτροπία. Έχουν μεταφέρει τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους και τις περιουσίες τους στην Δύση και χρησιμοποιούν την χώρα σαν κυνηγετική ζώνη».

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και οδηγήθηκε στην φυλακή, για να καταλήξει νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.Πηγή