Την τρίτη και τελευταία γέφυρα στον ποταμό Σέιμ έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ, αποκόπτοντας τα ρωσικά στρατεύματα από την βασική γραμμή ανεφοδιασμού τους.
Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του σε ρωσικό έδαφος με κάποιες πηγές να αναφέρουν ότι ελέγχει 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε για πρώτη φορά τους στόχους της επιδρομής.
«Ο βασικός στόχος των αμυντικών επιχειρήσεών μας είναι να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό στρατιωτικό δυναμικό και να διεξάγουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις αντεπίθεσης. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο έδαφος του εισβολές, στην περιφέρεια του Κουρσκ».
Οι ρωσικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, λένε πως σήμερα αιχμαλώτισαν περίπου 20 Ουκρανούς.
«Το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις εξόντωσαν περισσότερους από 300 στρατιώτες και 27 τεθωρακισμένα. Στις εικόνες βλέπουμε την καταστροφή ουκρανικού τεθωρακισμένου στην παραμεθόρια περιφέρεια του Κουρσκ».
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 121.000 κάτοικοι περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη των μαχών προς την ρωσική ενδοχώρα.
Στα σημεία όπου οι υποδομές έχουν καταστραφεί οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται στα χέρια.
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι με πρωτοβουλία της Ρωσίας ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων, με αναλυτές να λένε ότι το Κρεμλίνο πιέζεται καθώς οι περισσότεροι είναι φαντάροι που εκπλήρωναν την θητεία τους κοντά στα σύνορα.
Την ίδια ώρα ο διοικητής του τσετσενικού τάγματος «Αχμάτ», που ήταν επιφορτισμένο με την φύλαξη των συνόρων, κατηγορεί τους γονείς τους που ανησυχούν.
«Αν τα 18χρονα παιδιά σας, τα οποία ήδη υπηρετούν, δεν είναι υποχρεωμένα να υπερασπιστούν την πατρίδα όταν δέχεται επίθεση από εχθρό που βρίσκεται σε δικό μας έδαφος, έχω να σας κάνω μόνο μια ερώτηση: Με τι είσαστε χρήσιμοι εσείς και τα παιδιά σας σε αυτή τη χώρα;. Είμαστε Ρώσοι και είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθάμε τους Ρώσους».
Με ένα βίντεο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να πείσει τους νέους να υπογράψουν συμβόλαια και να πάνε στα μέτωπα έναντι αδρών αμοιβών που ξεπερνούν κατά δεκάδες φορές τον μέσο μισθό στη Ρωσία.
Πηγή