O αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ, αποκάλυψε πως ο ρωσικός στρατός συνέτριψε το σχέδιο ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, οι οποίοι ήθελαν σε 15 ημέρες να καταλάβουν την Μελιτόπολη για να αποκτήσουν πρόσβαση στη συνέχεια στην Αζοφική Θάλασσα και να φτάσουν μια ανάσα… από την Κριμαία.

Είπε συγκεκριμένα:

«Φέτος, ο ρωσικός στρατός επικεντρώθηκε στην απόκρουση της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία σχεδίαζε να στερήσει από τη Ρωσία τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

Στις αρχές Ιουνίου, ο εχθρός συγκέντρωσε στην κατεύθυνση Ζαπορίζια μια επιθετική δύναμη που αριθμούσε έως και 50 τάγματα, πάνω από 230 άρματα μάχης και πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα μισά από αυτά ήταν σύγχρονα οχήματα ξένης κατασκευής.

Η δύναμη αυξήθηκε αργότερα σε 80 τάγματα.

Ο εχθρός σχεδίαζε να αποκλείσει τη Μελιτόπολη σε 15 ημέρες και να προχωρήσει προς την Αζοφική Θάλασσα, τη Μαριούπολη και τα σύνορα με την Κριμαία.

Η Ουκρανία υπέστη τεράστιες απώλειες, αλλά κατάφερε να προχωρήσει ελάχιστα και απέτυχε να σπάσει τη ρωσική τακτική άμυνα.

“Σπάσαμε τη ραχοκοκαλιά των Ουκρανών”

O Β.Γκερασίμοφ υποστήριξε ότι η απόκρουση της αντεπίθεσης της δύναμης κρούσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η ραχοκοκαλιά της οποίας αποτελούνταν από ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν στη Δύση, ήταν το κύριο καθήκον του ρωσικού στρατού το 2023.

Συντρίψαμε το σχέδιο για αποκλεισμό της Μελιτόπολης και πρόσβασης στην Αζοφική.

«Για να διαταράξουν τα σχέδια της ουκρανικής διοίκησης, τα στρατεύματά μας πραγματοποίησαν μέτρα μεγάλης κλίμακας για να δημιουργήσουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα μηχανικών φραγμών, αμυντικών γραμμών και θέσεων» επισήμανε ο Ρώσος στρατηγός.

Όπως είπε ο Γκερασίμοφ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση τους στις 4 Ιουνίου, αλλά παρά το κόστος των κολοσσιαίων απωλειών τους, κατέγραψαν μικρή πρόοδο στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, καθώς δεν κατάφεραν να διασπάσουν την αμυντική ζώνη του ρωσικού στρατού.

Μάλιστα, οι πρόσθετες προμήθειες όπλων από τη Δύση αλλά και η εμπλοκή στρατηγικών εφεδρειών στο πεδίο της μάχης, δεν κατάφεραν να αλλάξουν τις ισορροπίες και την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Αντιθέτως, είπε ο Γκερασίμοφ, αύξησαν τον αριθμό των απωλειών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Έτσι, η αντεπίθεση των Ουκρανών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, απέτυχε» υπογράμμισε ο Ρώσος στρατηγός.

Δείτε το βίντεο

 

Σε 6 μήνες, 160.000 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες

Μέσα σε έξι μήνες, οι Ουκρανοί μέτρησαν 160.000 νεκρούς στρατιώτες υπογράμμισε ο Γκερασίμοφ, αναφέροντας πως την ίδια περίοδο καταστράφηκαν 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 766 αρμάτων μάχης καθώς και 121 αεροπλάνα και 23 ελικόπτερα.

Τι έχει δώσει η Δύση

Ο Ρώσος στρατηγός τόνισε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική που σκοπεύει στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως είπε, από τον Φεβρουάριο του 2022, το Κίεβο έχει λάβει περισσότερα από 5.200 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 100 αεροσκάφη και ελικόπτερα, περίπου 23.000 drones, 200 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και τουλάχιστον 25.000 αντιαρματικά συστήματα πυραύλων και πυραυλικά συστήματα ενώ περίπου 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

“Τους παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση”

Ο Γκερασίμοφ αφού αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας στην επίτευξη των στόχων στο ουκρανικό μέτωπο, σημείωσε ότι τα ρωσικά drones παρέχουν σε 24ωρη βάση, αναγνώριση των ουκρανικών στρατευμάτων σε όλο το βάθος του σχηματισμού τους.

«Η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων διαφόρων τάξεων και σκοπών έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων μάχης.

Με τη βοήθεια των drones, η εναέρια αναγνώριση πραγματοποιείται όλο το εικοσιτετράωρο σε όλο το βάθος του σχηματισμού των εχθρικών δυνάμεων, παρέχοντας τις συντεταγμένες των ανιχνεύσιμων στόχων και την καταστροφή τους.

Επιπλέον, εκτελούν αποστολές καταστροφής στρατιωτικών υποδομών και κάθε είδους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού» υπογράμμισε ο Ρώσος στρατηγός.

“Εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις με Storm Shadow και Scalp”

Όπως είπε ο Γκερασίμοφ, η Βρετανία και η Γαλλία μετέφεραν πάνω από 200 πυραύλους Storm Shadow και Scalp στο Κίεβο προκειμένου να πλήξουν στόχους στο Ντονμπάς και στην Κριμαία.

«Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία μετέφεραν στο Κίεβο πάνω από 200 κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-εδάφους Storm Shadow και Scalp, οι οποίοι χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για την καταστροφή πολιτικών στόχων στην Κριμαία και στο Ντονμπάς» τόνισε ο Gerasimov, αναφέροντας πως και τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, οι Ουκρανοί επειδή δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους στο πεδίο της μάχης, εξακολουθούν να φέρουν τρομοκρατικά πλήγματα έχοντας τη σιωπηρή ανοχή και συχνά υποστήριξη των δυτικών συμμάχων.

Πυρηνική… τρομοκρατία

Ο Ρώσος στρατηγός επισήμανε ότι η Ουκρανία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να επιφέρει ένα τρομοκρατικό πλήγμα μέσω drones φορτωμένων με εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Η Ουκρανία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες διάπραξης ενεργειών πυρηνικής τρομοκρατίας.

Στέλνει συστηματικά drones εξοπλισμένα με εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια και στην πόλη Energodar.

Τον Μάιο του 2023 μια προσπάθεια από Ουκρανούς σαμποτέρ να υπονομεύσουν τις γραμμές ηλεκτροδότησης των πυρηνικών σταθμών Leningrad και Kalinin ματαιώθηκαν» υποστήριξε ο Gerasimov.

Παρελθόν η ηγεμονία των ΗΠΑ

Όπως είπε, καταγράφονται μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο στρατιωτικό-πολιτικό πεδίο παγκοσμίως, με την ηγεμονία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αποτελεί παρελθόν.

«Αυτή τη στιγμή, η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση υφίσταται μεγάλης κλίμακας αλλαγές.

Ένας νέος πολυπολικός κόσμος σχηματίζεται, η ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους γίνεται παρελθόν.

Η Ουάσιγκτον, με κάθε κόστος, επιδιώκει να διατηρήσει τη «Δυτικοκεντρική δομή της παγκόσμιας τάξης» προκειμένου να εξασφαλίσει παγκόσμια κυριαρχία της και την ικανότητα της να υπαγορεύει όρους σε άλλες χώρες, καταστέλλοντας τα νόμιμα συμφέροντά τους όσον αφορά την ασφάλεια τους» είπε ο Ρώσος στρατηγός.

Σύγκρουση στην Αρκτική;

Πέρα από το ουκρανικό μέτωπο, ο Γκερασίμοφ τόνισε ότι η Δύση αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία και στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής και αναπτύσσει στρατιωτική υποδομή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διασφάλιση της κυριαρχίας τους στην Αρκτική και τον περιορισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή.

Για τους σκοπούς αυτούς, η συλλογική Δύση αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και αναπτύσσει στρατιωτική υποδομή κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ως αποτέλεσμα, το δυναμικό σύγκρουσης στην περιοχή αυξάνεται» υποστήριξε ο Γκερασίμοφ.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί ετησίως σχεδόν 40 ασκήσεις στα ρωσικά σύνορα και όλες εστιάζονται στην εκστρατεία κατά της Ρωσίας.

«Η ταχεία ενσωμάτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, η αυξανόμενη παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, τις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η Αρκτική επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση στην Ευρώπη με προοπτικές αυξημένης αντιπαράθεσης», σημείωσε.

Η Δύση επιμένει στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας

Ο Γκερασίμοφ τόνισε ότι η Δύση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας και για αυτό, επισήμανε ότι η εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχει χάσει τη σημασία της.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.


Πηγή