Ο μάρτυρας, χωρίς να χάσει λεπτό την ψυχραιμία του, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, πολλές φορές μάλιστα πριν ολοκληρωθεί καν η διατύπωσή τους, με τις κοφτές ερωταπαντήσεις να προδίδουν μια άκρως εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Κούγιας σε Ηλιάδη: Πού βρισκόσασταν εσείς όταν υπήρξε κλήση από το Καραμανδάνειο για ένα σημαντικό περιστατικό; Και από ποιον ενημερωθήκατε;

Ηλιάδης σε Κούγια: Βρισκόμουν στην οικεία μου και ενημερώθηκα από τον κύριο Κοτσώνη. Τους είπα να ετοιμαστούν και ότι πηγαίνω, όπως κάνω πάντα, εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να ήταν μισή ώρα πριν από την εισαγωγή του παιδιού. Ήμουν εκεί πριν φτάσει το παιδί. Έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν θυμάμαι.

Κούγιας: Μην αρχίζουμε τις δικαιολογίες.

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, παρεμβαίνω γιατί αυτό προκύπτει από τα έγγραφα.

Κούγιας: Έχει σημασία για εμάς κάθε λεπτό. Γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα δικαστήρια. Ποιος είναι ο λόγος που ο κύριος Κοτσώνης μόλις δέχτηκε κλήση, κάλεσε εσάς;

Ηλιάδης: Από το 2007 είναι αρχή μου να βρίσκομαι σε όλα τα περιστατικά. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, ρομαντικό..

Κούγιας: Και ύποπτο.

Ηλιάδης: Αν ένας γιατρός βρίσκεται στο νοσοκομείο πριν φτάσει το παιδί είναι ύποπτο;

Πρόεδρος: Δε δεχτήκατε ερώτηση κύριε Ηλιάδη, περιμένετε να ολοκληρώσει.

Ο Αλέξης Κούγιας επέμεινε στις ερωτήσεις του για το τι ώρα τελικά ενημερώθηκε το νοσοκομείο του Ρίου.

Ερώτηση: Πότε ειδοποιήθηκε νοσοκομείο Ρίο;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο 20 λεπτά πριν φτάσει στις 8:30 και στη συνέχεια ήρθε παιδί.

Ερώτηση: Από 60 μέχρι 70 λεπτά διήρκησε διαδικασία ανάνηψης, σας έχει απασχολήσει η διαδικασία του χρόνου που έγινε ανακοπή και ανάνηψης;

Μάρτυρας: Βεβαίως και μας απασχόλησαν… Η διαδικασία της μεταφοράς είναι περίπλοκη.

Ερώτηση: Από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 έχουμε ένα χρονικό διάστημα μίας ώρας που δεν υφίσταται καμία θεραπεία; Έχει σημασία αυτός ο χρόνος;

Μάρτυρας: Οι διαδικασίες αυτές είναι εκτός αρμοδιότητας μου. Είναι σε σωστή οξυγόνωση, φαντάζομαι…

Ερώτηση: Θα επαναλάβω. Είναι κρίσιμη ώρα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω.

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, λέτε πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί. Το 6:30 που λέτε για ανακοπή, δεν το λέει κανένας μάρτυρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας επιχείρησε να στηρίξει την άποψη ότι η μικρή Τζωρτζίνα έπαθε ανακοπή εξαιτίας ενός καρδιολογικού προβλήματος κάτι πάντως με το οποίο δεν συμφώνησε ο κορυφαίος ενταιτκολόγος.

Κούγιας: Ενώ είχε έντονο καρδιολογικό πρόβλημα που ακολούθησαν συγκοπτικά επεισόδια και ακολούθησε η ανακοπή, οι γιατροί στο Καραμανδάνειο αντιμετώπισαν το παιδί σαν να μην έχει.

Ηλιάδης: Πρέπει να σας πω εδώ ότι σε αντιδιαστολή με τους ενήλικες, που η ανακοπή έχει να κάνει με την καρδιά, στα παιδιά, το 80% των περιστατικών ανακοπής δεν έχει να κάνει με πρόβλημα στην καρδιά αλλά με την αναπνευστική τους λειτουργία. Υπάρχει δηλαδή αναπνευστική ανεπάρκεια στο 80% των περιστατικών.

Κούγιας: Αυτό είναι αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο ναι ή όχι;

Ηλιάδης: Βεβαίως.

Κούγιας: Έχει σημασία ο χρόνος της ανανήψεως;

Ηλιάδης: Βεβαίως έχει σημασία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο συνήγορος επιχείρησε να στηρίξει ότι οι γιατροί στο Καραμανδάνειο καθυστέρησαν να κάνουν ανάνηψη στο παιδί καθώς ο αναισθησιολόγος βρίσκοταν την ώρα του επεισοδίου στο σπίτι του.

Κούγιας: Με αυτό που λέει η καρδιολογική εταιρεία ότι δηλαδή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το περιστατικό στα πρώτα 3-4 λεπτά επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, συμφωνείτε;

Ηλιάδης: Ακούστε, το πιο σημαντικό στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι να γίνουν οι θωρακικές συμπιέσεις και δευτερευόντως να προχωρήσουμε σε διασωλήνωση.

Κούγιας: Εδώ έχουμε έναν γιατρό που την ώρα της ανακοπής ήταν σπίτι του και λέει ότι μέσα σε 2,5 λεπτά έφτασε από το σπίτι του στο Καραμανδάνειο. Είστε ικανοποιημένος με αυτό, δεν υπάρχει αμέλεια;

Ηλιάδης: Το επεισόδιο έγινε μέσα στο νοσοκομείο οπότε υπήρχαν τα μέσα για να δώσουν το οξυγόνο στο παιδί. Και σας ξαναλέω το πιο σημαντικό ήταν να γίνουν οι θωρακικές συμπιέσεις.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης υποστήριξε από το βήμα του μάρτυρα ότι η διαδικασία ανάνηψης έγινε σωστά με συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις και πως τίποτε δε θα άλλαζε αν ο αναισθησιολόγος προχωρούσε νωρίτερα στη διασωλήνωση του παιδιού.

Ηλιάδης: Το περίφημο φιλί της ζωής που δίνει οξυγόνο, είναι αρκετό να γίνει διάσωση.

Κούγιας: Άρα δεν χρειάζεται διασωλήνωση και αρκεί ένα φιλί δηλαδή; Δηλαδή αν είχαμε κατηγορούμενο τον Χασαπόπουλο και έλεγε ότι πήγε μετά από 15 λεπτά, θα ήταν παράλειψη του;

Ηλιάδης: Η διασωλήνωση δεν είναι απαραίτητη.

Κούγιας: Α καλά, τελειώσαμε.

Ηλιάδης: Η διασωλήνωση είναι ένας από τους τρεις τρόπους για να οξυγονώσεις το θύμα. Αν καταφέρει ο επαγγελματίας υγείας να αερίσει με ασκό επαρκώς, μπορεί να μην χρειαστεί. Οι θωρακικές συμπιέσεις συνεχίστηκαν απρόσκοπτα μέχρι να επανέλθει ο καρδιακός ρυθμός.

Κούγιας: Που το ξέρετε; Ήσασταν παρών;

Ηλιάδης: Το αναφέρει το ενημερωτικό που συνόδευε το παιδί.

Η συνέχεια έκρυβε κορύφωση της έντασης με την συζήτηση να μπαίνει στην τετραπληγία της 9χρονης. Αν και ο Ανδρέας Ηλιάδης υποστήριξε αρχικά πως δεν είχε επικοινωνία με τον αναισθησιολόγο του Καραμανδάνειου που επανέφερε στη ζωή την Τζωρτζίνα, στη συνέχεια είπε πως μίλησαν λίγο μετά τη μεταφορά της στο Ρίο.

Κούγιας: Σας ενημέρωσαν είτε μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ είτε μέχρι σήμερα, αν κατά τη διάρκεια πριν την ανακοπή, συνέβησαν επεισόδια υγείας στη Τζωρτζίνα;

Ηλιάδης: Πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ, εγώ δεν είχα επικοινωνία με κανέναν. Και βεβαίως συνομιλήσαμε και με την γιατρό που έκανε την ανάνηψη, την Δημητροπούλου.

Κούγιας: Ρωτήσατε εκείνη την μέρα ή μετά, τους γιατρούς;

Ηλιάδης: Με τον Χασαπόπουλο, με τη γιατρό που έκανε την ανάνηψη και με τη διευθύντρια της κλινικής.

Κούγιας : Πριν είπατε ότι δεν μιλήσατε με τον Χασαπόπουλο και το ακούσαμε όλοι.

Ηλιάδης: Την ώρα που γίνεται η παράδοση , είναι το φυσιολογικό να μιλήσω με τον κ. Χασαπόπουλο. Να μου πει τι έγινε.

Κούγιας: Και γιατί πριν μου είπατε ότι δεν μιλήσατε; Μου είπατε ότι τηρήσατε το πρωτόκολλο. Θα το κρίνει το δικαστήριο. Η Δημητροπούλου τι σας είπε;

Ηλιάδης: Ότι ένα παιδί κατά τα άλλα, υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Κούγιας: Δεν σας ενδιέφερε να μάθετε την αίτια που έφυγε το κοριτσάκι;

Ηλιάδης: Με ενδιέφερε η αιτία εισαγωγής αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ανακοπή.

Στην κατάμεστη αίθουσα που δεν έπεφτε καρφίτσα όλοι άκουγαν αποσβολωμένοι το πινγκ πονγκ ερωτήσεων και απαντήσεων μεταξύ Κούγια και Ηλιάδη.

Κούγιας: Έγιναν δύο αναφορές, μια από τη μαμά και μια από το παιδί. Με ποιους γιατρούς έπρεπε να επικοινωνήσουν;

Ηλιάδης: Σε πρώτη φάση με παιδιάτρους και μετά με νευρολόγους.

Κούγιας: Με καρδιολόγο όχι;

Ηλιάδης: Όχι

Κούγιας: Γιατί στην κατάθεση σας αποκρύπτετε την κατάθεση του κ. Κοτσώνη;

Ηλιάδης: Αναφέρω στην αρχή της έκθεσης μου ότι με ενημέρωσε ο γιατρός που εφημέρευε. Ο κ. Κοτσώνης είναι ο γιατρός αυτός.

Κούγιας: Ναι αλλά δεν λέτε το όνομα του!

Πρόεδρος: Σας ρώτησε η ανακρίτρια το όνομα και δεν το είπατε;

Ηλιάδης: Όχι

Κούγιας: Αν θέλετε να δικαιολογείτε και να κατηγορούμε την ανακρίτρια….

Τι κάνατε στη διαχείριση του επεισοδίου;

Ηλιάδης: Η Τζωρτζίνα υπέστη καρδιακή ανακοπή και η αγωνία ήταν να προστατεύσουμε την καρδιακή της λειτουργία και να προστατευθεί ο εγκέφαλος.

Πρόεδρος: Σας ρώτησε τι κάνατε.

Ηλιάδης: Αυτό που σκεφτήκαμε άμεσα να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τη Τζωρτζίνα σε ένα πρόγραμμα που λέγεται θεραπευτική υποθερμία. Είναι καλό να γίνεται ακόμα και στο ασθενοφόρο κατά την διακομιδή.

Ο Κούγιας ρωτά τον Ηλιάδη για τη διαφορά της κεταμίνης με την αδρεναλίνη.

Ηλιάδης: Δεν έχει σχέση το ένα φάρμακο με το άλλο.

Κούγιας: Οπότε ξέρετε την κεταμίνη.

Ηλιάδης: Βεβαίως!

Κούγιας: Επιτέλους και ένας γιατρός που λέει ότι την γνωρίζει.

Επί 3 και πλέον ώρες, ο εντατικολόγος από την Πάτρα δέχεται απανωτές ερωτήσεις από τον Αλέξη Κούγια… με το ενδιαφέρον του ακροατηρίου να κορυφώνεται και την πρόεδρο απηυδυσμένη να επιχειρεί να επανεφέρει την τάξη όταν οι τόνοι ανεβαίνουν.


Πηγή