Μια δροσερή σαλάτα που γίνεται γεύμα από μόνη της, συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου.
Αν δεν βρίσκετε χαλούμι, χρησιμοποιήστε προβολόνε.
Για 4 άτομα:
- 250 γρ. μικρά τρυφερά κολοκυθάκια
- 250 γρ. καρδιές μαρουλιού
- 250 γρ. καρδιές ραντίτσιο
- 150 γρ. χαλούμι
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο για να αλείψετε τα κολοκυθάκια
- φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου, για το σερβίρισμα
Για τη σος:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάλτε όλα τα υλικά της σος σε ένα βάζο με βιδωτό καπάκι, αλατοπιπερώστε, κλείστε το καπάκι και αφήστε το στην άκρη.
- Κόψτε τα κολοκυθάκια κατά μήκος, αλατοπιπερώστε και αλείψτε τα με ελαιόλαδο. Ψήστε τα σε προθερμασμένο grill για περίπου 8’, γυρνώντας τα μια φορά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε τα από τον φούρνο και κόψτε τα διαγωνίως σε μπουκιές. Βάλτε τα σε ένα μπολ.
- Εντωμεταξύ, ψήστε και το τυρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Ανακινήστε καλά το βάζο με τα υλικά της σος ώστε να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα και περιχύστε με αυτό τα κολοκυθάκια.
- Σε μια πιατέλα, τακτοποιήστε το μαρούλι και το ραντίτσιο σε κομμάτια. Ρίξτε από πάνω τα κολοθυκάκια και το τυρί κομμένο σε κύβους. Στολίστε λίγα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
Από το βιβλίο Greece: The Cookbook, εκδ. Phaidon.
iefimerida.gr