Υλικά για 4 – 6 άτομα:
- 2 μαρούλια, καθαρισμένα, χωρισμένα στα φύλλα τους, ή χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα μάς αρέσει, χοντροκομμένη
- 150 – 200 γρ. φλούδες παρμεζάνας (κομμένες με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες)
Για τα κρουτόν:
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, σε κυβάκια του 1 εκ.
Για τη σάλτσα:
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, ξεφλουδισμένη
- 1 κουτ. γλυκού σάλτσα Worcestershire
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 5 – 6 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, πλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 – 3 κουτ. σούπας ξίδι (κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί)
- οι κρόκοι από 2 αυγά (είτε ωμοί είτε βρασμένοι μελάτοι)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Κρουτόν: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα, σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μη ροδίσει το σκόρδο και πικρίσει, αλλά απλώς να αρωματίσει το λάδι. Προσθέτουμε τους κύβους ψωμιού και τους σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Μετά, τους στρώνουμε σε ένα ταψάκι και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανοί και να ροδίσουν. Τους μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και τους αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα, την οποία μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, όπου θα χωράνε και τα σαλατικά.
Σαλάτα: Ρίχνουμε στο μπολ με τη σάλτσα τα σαλατικά, ανακατεύουμε και τέλος σκορπίζουμε τις φλούδες παρμεζάνας και τα κρουτόν. Σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικό: Αν θέλουμε να κάνουμε τη σαλάτα πιο χορταστική, προσθέτουμε 1 φιλέτο κοτόπουλου ψητό, κομμένο σε λεπτές φέτες.