Είχαν παραγγείλει έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή από τη Γερμανία, εξαρτήματα για όπλα κατασκευασμένα από αντίστοιχο εκτυπωτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ετοιμάζονταν να διοχετεύσουν σε χέρια κακοποιών όπλα-«φαντάσματα».
Φοιτητές στο… dark web
Από τους τέσσερις νεαρούς, ηλικίας 19 και 20 ετών που συνελήφθησαν στη Σάμο, για την κατασκευή όπλων μέσω 3D εκτυπωτών, οι δύο είναι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από τον Οκτώβριο είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ, όταν ένας εξ αυτών αναζητούσε πληροφορίες μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου» για τη δημιουργία των όπλων, τα οποία δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που κυκλοφορούν, με τη διαφορά ότι θα ήταν εντελώς αχαρτογράφητα.
Στις συνομιλίες τους έλεγαν ότι μπορούν να φτιάξουν όπλα και ότι ήδη κατασκευάζουν μέσω του εκτυπωτή εξαρτήματα, τα οποία έθαβαν στο έδαφος, τα έκρυβαν σε τάπερ, ακόμη και μέσα σε κούκλες.
«Είχαν προμηθευτεί εξαρτήματα όπλων από το εξωτερικό. Υπήρξε και επικοινωνία μέσω dark web για να εκτυπώσουν όπλα που στη συνέχεια θα μετέτρεπαν σε λειτουργικά. Δεν ξέραμε σε ποια χέρια θα μπορούσαν να καταλήξουν αυτά τα όπλα’», είπε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Σκόπευαν να πουλήσουν τα πιστόλια και τα μικρά όπλα έναντι 350 ευρώ το ένα και κοστολογούσαν προς 800 ευρώ ημιαυτόματα και καραμπίνες, σαν αυτήν την ημιαυτόματη που εντόπισαν οι Αρχές.
Είχαν βρει, μάλιστα και αγοραστή και το μόνο που εκκρεμούσε για να ξεκινήσουν την… παραγωγή, ήταν η δημιουργία κλείστρου μέσω εκτυπωτή.
Επειδή η κύρια βάση αυτών των όπλων είναι συνθετική πλαστική ύλη, δεν μπορούν να εντοπιστούν στις πύλες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων.
Σε βάρος των τεσσάρων φοιτητών σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, κατοχή και εμπορία-διάθεση όπλων, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Πηγή