Screenshot 50.png
Screenshot 50.png

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας (†306). Ιωάννου του Δαμασκηνού (†760). Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου(†1601). Μαρτύρων Ιουλιανής, Χριστοδούλης και Χριστοδούλου. Ιωάννου επισκόπου Πολυβότου, του θαυματουργού. Κασσιανού του εν Κύπρω. Μνήμη των αγίων 12 Προφητών.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Δεκεμβρίου:

1534 Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.

1601 Οι Τούρκοι σουβλίζουν ζωντανό τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ, καθώς και άλλους ιεράρχες.

1619 Οι Άγγλοι άποικοι γιορτάζουν για πρώτη φορά στο Νέο Κόσμο την Ημέρα των Ευχαριστιών.

1791 Σαν σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Observer, της πιο παλιάς κυριακάτικης εφημερίδας στον κόσμο.

1877 Ο Τόμας Έντισον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δοκιμάζει την ικανότητα της εφεύρεσής του – του φωνόγραφου- να καταγράφει και να αναπαράγει την ανθρώπινη φωνή.

1881 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς.

1894 Ο Τζορτζ Πάρκερ πατεντάρει την πένα διαρκείας. Με την επωνυμία Lucky Curve γίνεται η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας του.

1903 Σαν σήμερα παραιτείται η κυβέρνηση Δημήτριου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στο Γεώργιο Θεοτόκη.

1907 «Γυμναστικά»: Αίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τις φοιτητικές ταραχές που σημειώνονται το Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της γυμναστικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει το κλείσιμο του ιδρύματος. Ανακρίσεις και εντάλματα συλλήψεων.

1913 Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

1920 Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.

1944 Σαν σήμερα μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα και κάνει συσκότιση για να αντιμετωπιστεί η ανταρσία.

1952 Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

1959 Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιστρέφει από το διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.

1971 Στην Ελβετία το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους Smoke on the Water.

1977 Σαν σήμερα ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ανακηρύσσεται σε αυτοκράτορα με το όνομα Μποκάσα Α’.

1991 Η αμερικανική αεροπορική εταιρία Panamerican διακόπτει οριστικά τις δραστηριότητές της λόγω πτώχευσης.

1996 Η General Motors βγάζει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σαν σήμερα το 1866 γεννήθηκε ο Ρώσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι, το 1888 ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας, Αλέξανδρος Α’ Καρατζόρτζεβιτς, το 1892 ο Ισπανός δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο, το 1949 ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζεφ Μπρίτζες και το 1963 ο Ουκρανός αθλητής του στίβου, Σεργκέι Μπούμπκα, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

Την ίδια μέρα το 1131 πέθανε ο Πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής, Ομάρ Καγιάμ, γνωστός για το έργο του «Ρουμπαγιάτ», το 1642 ο Καρδινάλιος Αρμάνδος Ρισελιέ, πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ’ της Γαλλίας, το 1679 ο Άγγλος πολιτικός φιλόσοφος, Τόμας Χομπς («Λεβιάθαν»), το 1993 ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα και το 2004 η Ελληνίδα σοπράνο, Έλενα Σουλιώτη.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

agrinio24.gr