Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Μαρτίου. Το 2013 ιστορική χαρακτηρίζεται η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α’.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Διοδώρου πρεσβυτέρου και Μαριανού διακόνου. Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας της Αθηναίας. Κλαυδίου, Ιλαρίας και των τέκνων Ιάσωνος και Μαύρου (†283). Ανεκτού και Παγχαρίου. Νεομάρτυρος Δημητρίου του Τορναρά (†1564).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Μαρτίου.

1831 Η τράπεζα citιbank της Νέας Υόρκης, γίνεται η πρώτη τράπεζα, που ληστεύεται στην ιστορία των Η. Π. Α. Οι δράστες αφαίρεσαν 245.000 δολάρια.

1900 Σαν σήμερα πεθαίνει η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα, γνωστή Ελληνίδα ζωγράφος.

1932 Σαν σήμερα εγκαινιάζεται η γέφυρα του Σίδνεϊ.

1939 Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «δεκαήμερο φτήνιας» στα καταστήματα της χώρας.

1955 Σαν σήμερα γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μπρους Γουίλις, βραβευμένος με Έμμυ.

1983 Σαν σήμερα δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζόρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη ανέλαβε η «Αντικρατική Πάλη».

2004 Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

2009 Σαν σήμερα ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης διορίζεται ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

2010 Πεθαίνει η Καλλιόπη Παΐσιου, παρουσιάστρια του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, η φωνή που έλεγε την ώρα στον ΟΤΕ για πάρα πολλές δεκαετίες.

2013 Σαν σήμερα ιστορική χαρακτηρίζεται η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α’. Είναι η πρώτη φορά μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, τον 11ο αιώνα, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στο γεγονός. Όλες οι Εκκλησίες των Ορθοδόξων χωρών είχαν στείλει αντιπροσωπείες και ευχετήριες επιστολές, ενώ την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Στην Ρώμη προστέθηκαν στην Πατριαρχική αντιπροσωπεία οι Μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, Περγάμου κ. Ιωάννης και Μπουένος Αϊρες κ. Ταράσιος. Την Ελλάδα στην τελετή εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Φωτογραφία αρχείου από επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι στις 30/11/2014: Χρήστος Μπόνης

2022 Σαν σήμερα ενθρονίζεται σε λαμπρή τελετή ο ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Με λόγια που γέμισαν με αγάπη και συγκίνηση όσους παραβρέθηκαν αναλαμβάνει και επίσημα το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, τα ηνία της τοπικής Εκκλησίας

πρόδρομος

πρόδρομος

ενθρόνιση

agrinio24.gr