Σαρακοστιανό χταπόδι κρασάτο από τον καλύτερο μάγειρα του Αγίου Όρους

Μπορεί να υπάρχουνν πολλές συνταγές για χταπόδι κρασάτο, όμως σίγουρα καμία δεν είναι όπως αυτή που προτείνει ο …Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, Μοναχάος Επιφάνιος. Γιατί; Γιατί όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Πέρα από τα παραδοσιακά αγιορείτικα που έμαθα από γηραιότερους μοναχούς προσπαθώ να αναβαθμίζω παλιότερες συνταγές. Εχω μια ιδιόρρυθμη περιέργεια και φαντασία». Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τι εννοεί…

Στα συν της αγιορείτικης συνταγής υπολογίστε ότι το χταπόδι, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς μια μερίδα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη B12, σελήνιο, σίδηρο,ενώ είναι και υψηλή πηγή χαλκού.

Παράλληλα μεγειρεμένο μαεστρικά ως κρασάτο με αυτή την αυθεντική αγιορείτικη συνταγή, θα σας προσφέρει και ένα διαφορετικό γευστικό ταξίδι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το χταπόδι κρασάτο για 4- 5 άτομα είναι:

• 1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
• 4-5 ξερά κρεμμύδια
• 5-6 σκελίδες σκόρδο
• μισό κιλό κόκκινο κρασί Μυλοποτάμου
• 4-5 φύλλα δάφνης
• μαύρο πιπέρι σε σπόρους
• 200 γραμμάρια εξαιρετικό ελαιόλαδο με βότανα
• 1,5 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

Χταπόδι κρασάτο επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας καλά καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί. Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το αρωματικό μοναστηριακό ελαιόλαδο μας ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.

Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον, ρίχνουμε στον ταβά μας τον μισό ζωμό, στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.

Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας σκεπασμένο επί μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό, που θα μοσχοβολάει, ενώ θα έχει χυλώσει τέλεια και το ζουμί του.

Η συνταγή αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους», του μοναχού Επιφανίου Μυλοποταμινού.

Πηγή