Η έξυπνη λήψη αποφάσεων από τις επιχειρήσεις σε άμεσο χρόνο (enterprise intelligent decisioning) εξελίσσεται σε μία βασική τάση για κάθε μεγέθους οργανισμό με πολλές εταιρείες να έχουν κατανοήσει τη σημασία που έχουν τα δεδομένα που έχουν αποθηκευμένα. Όμως, τα δεδομένα που μένουν αναξιοποίητα δεν έχουν καμία αξία.

«Τα analytics είναι εκείνα που δίνουν σημασία στα δεδομένα» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Oliver Schabenberger, chief operating officer και chief technology officer της SAS, κορυφαίας εταιρείας στο χώρο των λύσεων ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων (analytics) και της τεχνητής νοημοσύνης, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του Beyond Tomorrow.

Το Beyond Tomorrow, το οποίο διοργάνωσε η SAS και συμμετείχαν περί τις 7000 στελέχη από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ήταν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα online συνέδρια του 2020 όσον αφορά στον τομέα της αξιοποίησης δεδομένων. Η φετινή χρονιά, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ήταν έτος επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων όπου τα analytics διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Και όπως επεσήμανε ο κ. Schabenberger το 2020 έγινε εφικτό τα analytics να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε επιχείρηση.

Η σημασία των analytics είναι πλέον τέτοια που το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν δείχνει αρκετό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται για την αξιοποίηση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με τη SAS, πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση και απαιτείται -πέραν της εκπαίδευσης περισσότερων ανθρώπων- να υπάρξει απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Όπως ανέφερε ο κ. Schabenberger, θα πρέπει να δημιουργούμε τεχνολογία που να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι και όχι οι άνθρωποι να κατανοούν την τεχνολογία.

Προσφέροντας λύσεις μέσω analytics

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως η αξία των analytics δεν έγκειται στο πόσο τεχνολογικά προηγμένες είναι οι σχετικές πλατφόρμες αλλά το σημαντικότερο είναι πως πρέπει να δίνουν λύσεις. Κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου σε πολλές περιπτώσεις οι λύσεις της SAS βοήθησαν εταιρείες να απαντήσουν σε σημαντικές προκλήσεις που δημιουργήθηκαν όπως ήταν η παροχή περισσότερο προσωποποιημένων υπηρεσιών στον τομέα του digital banking ή ο περιορισμός των απατών στο λιανεμπόριο. Κατά τη διάρκεια του Beyond Tomorrow παρουσιάστηκαν αρκετά τέτοια case studies που έδειξαν τις δυνατότητες που προσφέρει η σωστή αξιοποίηση των δεδομένων για βελτιωμένο επίπεδο στη λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και πρωτοβουλίες όπως αυτή με την Turkcell που οποία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της SAS για την ΝΑ Ευρώπη, Taufun Topcoc, η οποία έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών και λύσεων analytics σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Η «δημοκρατικοποίηση» των analytics αποτελεί επίσης μία τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και λόγω της πανδημίας της COVID-19 και είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια δεδομένου κιόλας ότι η αξιοποίηση και η ανάλυση των δεδομένων είναι κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Έμφαση στην ολιστική προσέγγιση

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι επιχειρήσεις -λόγω και της πανδημίας και του νέου περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί- αρχίζουν να κατανοούν όλο και περισσότερο τη σημασία των analytics και της τεχνητής νοημοσύνης και τα περιλαμβάνουν στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό επεσήμανε ο περιφερειακός γενικός διευθυντής της IDC, Jyoti Lalchandani, σύμφωνα με τον οποίο η επιτάχυνση στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι της τάξεως του 50%, ενώ έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις σε σχετικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την IDC, η πρώτη φάση των επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες, αφορούσε, όπως είναι λογικό, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν με τα νέα δεδομένα. Όμως, στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να υπάρξει μία πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική αναφορικά με τις επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες. «Πρέπει να υπάρξει μία πιο ολιστική προσέγγιση» επεσήμανε το στέλεχος της IDC, το οποίο, επίσης, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των analytics.


Πηγή