Το μείζον ζήτημα για την οικονομία δεν είναι οι αρνητικές τάσεις που εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, αλλά η επίπτωση που θα έχει το θέμα του κορωνοϊού στα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Σε αναστολή των φορολογικών και ενδεχομένως –σε περίπτωση κλιμάκωσης του προβλήματος– και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή, να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Το μέτρο, διευκρινίζει η πηγή, θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους, όπου θα υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, προσθέτει, διαθέτει εργαλεία με τα οποία μετράει σε καθημερινή βάση τις επιπτώσεις.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης και προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης είναι να μην προχωρήσουν οι επωφελούμενες επιχειρήσεις σε απολύσεις προσωπικού.

Στο οικονομικό επιτελείο, γενικά, η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία κλιμακώνονται. Πλέον, όπως σημειώνει η αρμόδια πηγή, «το σενάριο για τις περιορισμένες επιπτώσεις δεν είναι το κυρίαρχο, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Τα πράγματα δείχνουν βαρύτερα». Το σενάριο αυτό έβλεπε υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,1%-0,3%. Αν και παραμένει, το ενδεχόμενο οι πιθανότητες του να μείνουμε εκεί έχουν περιοριστεί.

Με την παρακολούθηση των εξελίξεων και τις επαφές με τους φορείς έχει επιφορτισθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρακολουθεί την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί αιτήματα από φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται σήμερα και πάλι σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητηθούν άμεσα μέτρα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν ήδη από τον κορωνοϊό, π.χ. οι τουριστικές επιχειρήσεις που σχετίζονταν με τα καρναβάλια, όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να δώσουμε τέτοιου είδους εργαλεία».

Αύριο, εξάλλου, πραγματοποιείται Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. «Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ΑΠΕ από το Βελιγράδι όπου βρισκόταν. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι ξεκίνησαν αναρτήσεις στο Τaxisnet, αποστολή e-mails ή μηνυμάτων στα κινητά και σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Η πραγματική οικονομία

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την οικονομία οι αρνητικές τάσεις που εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, αλλά η επίπτωση που θα έχει το θέμα του κορωνοϊού στα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Οπως υποστήριξε, η χώρα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και δεν είναι μείζον θέμα γι’ αυτήν να βγει στις αγορές. «Θέλουμε να βγαίνουμε ανά τρίμηνο», είπε, «αλλά εφόσον οι συνθήκες μας ευνοούν. Αν οι συνθήκες δεν ευνοούν παγκοσμίως κάτι, αυτό θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Το κρίσιμο θέμα είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, στα δημόσια οικονομικά, στα έσοδα και στην ανάπτυξη. Αυτό το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, έχουμε τρέξει διάφορα σενάρια ως υπουργείο Οικονομικών, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τις ενέργειές μας».

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν διαμορφώσει διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις, με βάση μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις πανδημίες, αλλά θεωρούν ότι ακόμη είναι πρόωρο να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Αν υπάρξει πανδημία, πάντως, προσθέτουν, θα αλλάξουν και οι δημοσιονομικοί κανόνες και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Επομένως, είναι σαφές ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα προσαρμοσθούν κι αυτές στα νέα δεδομένα του κορωνοϊού.

kathimerini.gr