Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες ότι το κράτος θα βοηθάει σε περιπτώσεις λιγότερων ωρών απασχόλησης και επιβεβαίωσε ότι το σχήμα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του κοινοτικού προγράμματος SURE. To συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από αρχές Ιουνίου.
Τα σχέδια της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα σχήμα επιδότησης των εργαζομένων που θα κληθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο και μισθό, όταν αρχίσει να ανοίγει η οικονομία, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Πρόκειται για σχέδια εμπνευσμένα από το γερμανικό σχήμα Kurzarbeit ή το αγγλικό short term work scheme. Σύμφωνα με αυτά, το κράτος θα αναλαμβάνει να καλύπτει μέρος της απώλειας που θα υποστεί ο εργαζόμενος για ένα μεταβατικό στάδιο. Ετσι, διευκολύνεται η επιχείρηση, χωρίς να υποστεί όλη την επιβάρυνση ο εργαζόμενος.
Το σχήμα, πάντως, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ιδίως το ποιο θα είναι το ποσοστό κάλυψης της απώλειας εισοδήματος από το κράτος. Επίσης, υπάρχει προβληματισμός για τους κινδύνους φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που περικλείει. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εισήγηση του υπουργείου Εργασίας και διαβούλευση με τους εταίρους, προτού ληφθούν οι αποφάσεις.
Η χρηματοδότηση
Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι το κράτος θα βοηθάει σε περιπτώσεις λιγότερων ωρών απασχόλησης και επιβεβαίωσε ότι το σχήμα θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του κοινοτικού προγράμματος SURE.
To συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από αρχές Ιουνίου, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί 1,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι κατά την πρώτη φάση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, το κράτος σήκωσε όλο το βάρος της λειτουργίας της οικονομίας. Στη δεύτερη φάση, της σταδιακής άρσης των περιορισμών, όταν μια επιχείρηση ζητήσει πίσω τους εργαζόμενους που έχει θέσει σε αναστολή, το κράτος δεν θα τους πληρώνει πλέον. Ωστόσο, για τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν και δεν θα γίνει άρση της αναστολής των εργαζομένων ή θα ανοίξουν αργότερα, το κράτος θα βοηθήσει με τους ίδιους όρους, όπως βοήθησε έως τώρα.
«Οχι, δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών» να επιστρέψουμε στα μνημόνια, τόνισε επίσης ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχετικές προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης. Ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης είναι για να αποφύγουμε οποιοδήποτε μνημόνιο, πρόσθεσε ο υπουργός. «Αντιθέτως, η αντιπολίτευση μας οδηγεί σε μνημόνια», υποστήριξε αναφερόμενος στο υψηλό κόστος των μέτρων που προτείνει η αντιπολίτευση, τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν διαφορετικά.
Σχετικά με τις εξόδους στις αγορές, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να «επικοινωνεί» με τις αγορές, αντλώντας μικρά ποσά, με καλό κόστος δανεισμού, όπως έπραξε πρόσφατα, με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, είπε.
Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζεται μια ρύθμιση και για τις οφειλές όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, σε συνάρτηση με τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Πρώτη κατοικία
Σχετικά, εξάλλου, με την προστασία της πρώτης κατοικίας, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ενόψει διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας, με «κοινωνική ευαισθησία», όπως επεσήμανε για άλλη μια φορά. Προφανώς, είπε, έχουμε καταθέσει την επιχειρηματολογία μας για το τι πρέπει να γίνει τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν προκύψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υγειονομική κρίση. O ίδιος πρόσθεσε, πάντως, πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί η «κουλτούρα πληρωμών» και ότι «οι πραγματικοί κακοπληρωτές πρέπει να βγουν στη σέντρα».