shutterstock 2485182511 e1734359257916.jpg
shutterstock 2485182511 e1734359257916.jpg

Οι σχέσεις αποτελούν, ούτως ή άλλως, δύσκολες εξισώσεις. Μέσα στην πολυπλοκότητά τους, θα έχετε ακούσει σίγουρα, αν δεν έχετε βιώσει, τη συνεξάρτηση. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί, γιατί ενδεχομένως να εμφανίζεται και σε συνολικά υγιείς σχέσεις.

Μπορεί μια σχέση συνεξάρτησης να ξεκινάει λίγο αθώα αλλά τελικά εξελίσσεται εις βάρος σας. Για παράδειγμα, το να ακυρώνετε συνεχώς συναντήσεις σας με φίλους για να είστε με τη σχέση σας δεν είναι και πολύ καλό σημάδι. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει ένα αποπνικτικό περιβάλλον.

Σχέσεις συνεξάρτησης – Πώς θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε σε μία

Συνήθως, στις συνεξαρτώμενες σχέσεις και οι δύο σύντροφοι (ή ο ένας από τους δύο) επιδιώκουν, πέρα από την αγάπη, να λάβουν και επικύρωση του εαυτού και ασφάλεια.

Ωστόσο, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εξελιχθεί και να ευτυχήσει. Παρακολουθήστε τα σημάδια μέσα στη σχέση, που μπορεί να δηλώνουν συνεξάρτηση, ώστε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

1 Δυσκολεύεστε να μείνετε μόνοι

Πολλές φορές ένας από τους δύο συντρόφους μπορεί να κάνει σχέδια χωρίς εσάς. Αν αυτό σας αγχώνει, σας στενοχωρεί και σας ρίχνει ψυχολογικά, τότε μάλλον βρίσκεστε σε μια σχέση συνεξάρτησης.

Αν, αντί να το εκμεταλλευτείτε και να δείτε κι εσείς φίλους, να επισκεφθείτε μια έκθεση που θέλατε καιρό να δείτε ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, κοινώς να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, ακυρώνετε τα πάντα και βυθίζεστε στην αναμονή… τότε υπάρχει πρόβλημα.

2 Νιώθετε υπεύθυνοι για την ευτυχία του άλλου

Σίγουρα, μέσα στις σχέσεις ο ένας άνθρωπος προσφέρει χαρά στον άλλον. Αλλά η ευτυχία του ενός δεν εξαρτάται και δεν καθορίζεται από τον άλλον άνθρωπο.

Αν ο άλλος γίνεται το κέντρο του κόσμου σας, θα πρέπει να αναζητήσετε τι άλλο σας λείπει για να μην βλέπετε τίποτα άλλο και ειδικά τον εαυτό σας.

Παρατηρήστε αν περιμένετε από τον σύντροφό σας να κάνει τα πάντα για εσάς όταν δεν είστε καλά ή το αντίστροφο. Στις υγιείς σχέσεις, και οι δύο άνθρωποι είναι υποστηρικτικοί, όχι όμως φροντιστές.

3 Βιώνετε ανασφάλεια ή άγχος όταν δεν σας επικυρώνουν αρκετά

Αντιδράτε αμέσως με πανικό και άγχος όταν ο σύντροφός σας δεν απαντά γρήγορα στα μηνύματά σας; Αυτό είναι ένα σημάδι συνεξάρτησης.

Αν θεωρείτε κατευθείαν ότι αυτό συνεπάγεται παραμέληση, μάλλον οφείλετε να εξετάσετε την αυτοπεποίθησή σας. Η αυτοεκτίμησή σας δεν γίνεται να στηρίζεται στις πράξεις των άλλων. Η επικύρωση του εαυτού βρίσκεται και αρχίζει μέσα σας.
εξαρτημένες σχέσεις

4 Διστάζετε να θέσετε όρια

Αν φοβάστε να θέσετε όρια στον άλλον, αν φοβάστε να του πείτε πως δεν θα κάνετε κάτι μαζί, γιατί έχετε μια υποχρέωση ή χρειάζεστε λίγο χρόνο για εσάς, βιώνετε μια συνεξαρτώμενη σχέση.

Οι δικές σας ανάγκες, όπως και του συντρόφου σας, δεν χρειάζεται να θάβονται για να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι. Μην υποχωρείτε και μην καταφεύγετε στη σιωπή.

5 Στηρίζεστε στη γνώμη του άλλου για τα πάντα

Για σημαντικά θέματα που σας απασχολούν είναι πολύ όμορφο να ζητάτε τη γνώμη του συντρόφου σας. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για καθετί μέσα στη μέρα σας.

Δεν είναι φυσιολογικό να παίρνετε αποφάσεις για το τι θα φάτε, τι θα φορέσετε, ποια ταινία θα δείτε, τι γυμναστική θα κάνετε κ.ο.κ. μόνο με βάση όσα θα σας πει ο άλλος και να τον ρωτάτε επίμονα.

Πώς θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία

Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη σχέση σας και να τη βοηθήσετε να εξελιχθεί μαζί με την πρόοδο του εαυτού σας. Ξεκινήστε από όσα αγαπάτε να κάνετε. Παρακολουθήστε το μάθημα γιόγκα χωρίς να ρωτήσετε τον σύντροφό σας ή να περιμένετε να σας συνοδεύσει.

Ορίστε με τους φίλους σας μια μέρα μέσα στην εβδομάδα που θα συναντιέστε για να κάνετε κάτι ενδιαφέρον όλοι μαζί και να πείτε τα νέα σας. Περπατήστε από τη δουλειά στο σπίτι ή πηγαίντε μια βόλτα μόνοι χωρίς να έχετε στο νου σας το κινητό. Αφήστε το και στο σπίτι αν χρειαστεί, ώστε να απελευθερωθεί το μυαλό σας από τα συνεχή μηνύματα.

Η συνεξάρτηση, φυσικά, μπορεί να προέρχεται από βαθιά τραύματα και να είναι δύσκολο να αλλάξετε τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Σημασία έχει να κατανοήσετε ότι υπάρχει και να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τα μοτίβα σας και να θέσετε όρια στο σύντροφο και τον εαυτό σας. Η σχέση και ταυτόχρονα η εξέλιξη του εαυτούς σας αποτελούν μακροπρόθεσμες προσπάθειες, για τις οποίες αξίζει να πάρετε το ρίσκο. Να σκέφτεστε πως αξίζει να δίνετε χώρο ο ένας στον άλλον για να αναπτυχθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα αφήσετε και τη σχέση σας να ανθίσει.


Πηγή