Οι σχέσεις με τους φίλους και τους κοντινούς μας ανθρώπους ίσως κρύβουν το μυστικό της υγείας μας.

Οι στενές σχέσεις και οι θετικές ή αρνητικές εμπειρίες που βιώνουμε στο πλαίσιό τους, μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας κατάσταση.

Οι θετικές και αρνητικές εμπειρίες στις σχέσεις μας συμβάλλουν στο στρες που βιώνουμε καθημερινά, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και στην φυσιολογία του σώματός μας όπως οι τιμές της αρτηριακής πίεσης και οι παλμοί της καρδιάς.

H υγεία μας δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις μας συνολικά, αλλά και από τα σκαμπανεβάσματα που αυτές έχουν.

Παρόλο που μικρότερες μελέτες έχουν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στις συγκρουσιακές ή ικανοποιητικές σχέσεις με τα επίπεδα του στρες και την πίεση του αίματος, η νέα έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις των θετικών ή αρνητικών σχέσεων στο σώμα.

Για το σκοπό αυτό περί τους 4.000 συμμετέχοντες συμπλήρωναν ημερήσιους ελέγχους υγείας με τη βοήθεια του έξυπνου κινητού ή ρολογιού επί τρεις εβδομάδες. Κατά βάση κατέγραφαν τιμές πίεσης, παλμούς καρδιάς, επίπεδα στρες και αντιμετώπιση.

Κάθε τρεις μέρες οι συμμετέχοντες μοιράζονταν και τις σκέψεις τους για τις θετικές ή αρνητικές εμπειρίες τους με τους πιο στενούς τους φίλους/συντρόφους.

Όσοι είχαν πιο θετικές εμπειρίες, κατά μέσο όρο, ανέφεραν χαμηλότερο στρες, καλύτερη αντιμετώπιση και χαμηλότερες τιμές πίεσης, παράγοντες καλύτερης φυσιολογικής λειτουργίας στην καθημερινή ζωή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα στις αρνητικές εμπειρίες σχέσεων ήταν ιδιαίτερα προγνωστικά για το άγχος, τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεω και την άνοδο της πίεσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Social Psychological and Personality Science.

Οι ερευνητές συσχετίζουν τα ευρήματά τους με την πανδημία και το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν επηρέασε μόνο άμεσα την υγεία μας μέσω της λοίμωξης αλλά και έμμεσα ως συνέπεια της επίδρασης που είχε η πανδημία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το είδος των σχέσεων μας επηρεάζει άμεσα την υγεία μας σημειώνουν οι ερευνητές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες. Επίσης πρέπει να διερευνηθούν και άλλες παράμετροι πέραν των παλμών και της πίεσης όπως οι αποκρίσεις του νευροενδοκρινικού συστήματος και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ως απόρροια των καθημερινών θετικών ή αρνητικών εμπειριών μας στις σχέσεις μας.


Πηγή