«Το βασικό ζητούμενο τώρα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, με θέμα το ερώτημα «Αν η Ευρώπη αντέξει κι αυτή την κρίση».

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «υπερόπλο» το οποίο θα ανακουφίσει άμεσα και αποτελεσματικά από την οικονομική κρίση και αυτό αναμένεται ότι θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το Ταμείο που θα συνδεθεί με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να περνάει τρία τεστ: να περιλαμβάνει πολύ μεγάλα ποσά, «συζητάμε για 1,5 ως 2 τρισ. ευρώ». Δεύτερον να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη και στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο – και εδώ σημείωσε ότι η πρόβλεψη για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί «ευλογία» – και τρίτον να βρεθεί η σωστή δοσολογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Εκεί που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις, είπε και υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση ο Νότος δεν πρέπει να χρεωθεί παραπάνω γιατί θα ήταν λάθος μήνυμα και λάθος εργαλείο».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία υπέρ της έκδοσης κορονοομόλογου στην οποία συμμετείχαν εννιά κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική, είπε ότι «ήταν μια συζήτηση που βοήθησε και έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη για επαρκή κοινοτική απάντηση» και πρόσθεσε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι χρειαζόμαστε ένα όπλο άμεσο και αποτελεσματικό και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο τύπος του και το όνομά του.

«Χρειαζόμαστε δράση και αποτελεσματικότητα και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει την οικονομική και νομική λογική που χρειαζόμαστε και πριν δέκα μέρες οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κινηθούν σ’ αυτή τη λογική», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και οι δύο ομιλητές στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της ως προς την απόφασή της για ποσοτική χαλάρωση. Ο Αντιπρόεδρος αφού τάχθηκε σαφώς υπέρ της υπεροχής του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου έναντι των εθνικών νομοθεσιών, συμπλήρωσε ότι η απόφαση αυτή «αναγκάζει τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην αφήσουν την ευθύνη στα χέρια δικαστών και τραπεζιτών αλλά να την αναλάβουν οι πολιτικοί όπως είχαν προτείνει οι πέντε πρόεδροι της ΕΕ στην αρχή της Επιτροπής Γιούνκερ με σκοπό την αναδιάρθρωση της ΟΝΕ και την αγκύστρωσή της στην ευρωπαϊκή κοινοτική νομιμότητα».

«Βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», χαρακτήρισε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε ότι «η Γερμανία ήταν αυτή που πίεζε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ». Ζήτησε πάντως, δεδομένης της δυσκολίας να αλλάξουν οι συνθήκες «τουλάχιστον οι υπουργοί Οικονομικών και οι πρωθυπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής και να μην αφήνουν την ΕΚΤ να λειτουργεί ως ο διασώστης της τελευταίας ανάγκης».

Για το θέμα της χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να στρεβλώσουν τους όρους του ανταγωνισμού, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης και προσωρινό και μια τέτοια στρέβλωση δεν θα γίνει ανεκτή.

Εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής το Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι υπερήφανος που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε ότι το πακέτο προτάσεων που θα παρουσιάσει η Επιτροπή εντός του Ιουνίου ως ένα Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση παραμένει μια εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής. Θα το παρουσιάσουμε, τόνισε, μόλις κλείσει η ενότητα των μέτρων για την πανδημία.

Περιγράφοντας το εν λόγω Σύμφωνο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι μοιάζει με κτίριο τριών ορόφων με τον πρώτο να αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και transit, τον δεύτερο τη συλλογική προστασία και φύλαξη των συνόρων και τον τρίτο τον επιμερισμό των βαρών. Το τελευταίο είναι ένα κομμάτι που έχει παρουσιάσει μεγάλες δυσκολίες, τόνισε αλλά τώρα μπορούμε να αποδείξουμε την υπευθυνότητά μας για τη στήριξη των δύο άλλων ορόφων.

Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ο κ. Σχοινάς είπε ότι συμπυκνώνονται σε «μια διαρκή προσπάθεια να θυμίζουμε στην Τουρκία τη νομιμότητα που προσπαθεί να αποφύγει και από την άλλη να συνεργαζόμαστε σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία, η οικονομία». Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις έναν δύσκολο γείτονα, είπε.

Χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα» της ελληνικής πολιτικής των τελευταίων ετών την ένταξη των ελληνοτουρκικών και κυπροτουρκικών σχέσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, λέγοντας ότι πρέπει να το περιφρουρήσουμε γιατί αποτέλεσμα αυτού ήταν η επιτυχία στον Εβρο, αποτέλεσμα αυτού είναι ότι φυλάνε τα σύνορά μας ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτό που με ανησυχεί τόνισε είναι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η αστάθεια της Τουρκίας τα οποία «δεν πρέπει να μας ακουμπήσουν».

Ο κίνδυνος του λαϊκισμού

Ο κ. Σχοινάς απαντώντας σε ερώτημα για τους κινδύνους του λαϊκισμού, παρέπεμψε στις δημοσκοπήσεις της Λίγκας του Βορρά του Afd αλλά και της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «η καλή πολιτική και οι επαρκείς λύσεις αποδυναμώνουν τους λαϊκιστές».

Ο Αντιπρόεδρος διαπίστωσε, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ότι η Ελλάδα τα κατάφερε με τον κορονοϊό γιατί « έχουμε κυβέρνηση και πρωθυπουργό από άλλη πάστα με πολιτική και διοικητική επάρκεια», επίσης έχουμε «μια κοινωνία με αντισώματα» από την οικονομική κρίση που πέρασε τα τελευταία χρόνια και έχουμε και τον θεσμό της οικογένειας που είναι σημαντικός παράγοντας βοήθειας.

Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος για την Ευρώπη, απάντησε ότι μόνον μαζί οι Ευρωπαίοι μπορούν να αφήσουν ένα αποτελεσματικό αποτύπωμα στον κόσμο και μετά τη Διακήρυξη Σουμάν έχουμε τα πρώτα 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. «Αυτή είναι η μαγιά για το μέλλον».

Τη συζήτηση διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη στήριξη του γραφείου της ελληνικής Αντιπροσωπείας, χορηγός ήταν η Καθημερινή και συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Πηγή