Στον κατάλογο των χωρών με τους εμπορεύσιμους κινδύνους επιστρέφει από την 1η Ιανουαρίου 2020 η Ελλάδα έπειτα από επτά χρόνια «έξωσής» της από αυτόν, εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, αποτελεί ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κομισιόν, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, καθώς και τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωση καταλήγει με την ακόλουθη φράση: «Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη της συνεχιζόμενης εξομάλυνσης στην Ελλάδα και βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Της λήψης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτής, η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη, τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα ιδιωτικής ασφάλισης πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αλλά και οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες, ιδίως οι αξιολογήσεις του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και οι επιδόσεις του εταιρικού τομέα, ήταν τα στοιχεία που βάρυναν σημαντικά στην απόφαση των Βρυξελλών για επιστροφή της Ελλάδας στην… κανονικότητα, σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων.
H επανένταξη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών με τους εμπορεύσιμους κινδύνους σημαίνει πρακτικά ότι οι εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα ασφαλίζονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές εταιρείες και δεν χρειάζεται αντασφάλιση από τα υπουργεία Οικονομικών ή από άλλους κρατικούς φορείς των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η «έξωση» της Ελλάδας από τον κατάλογο αυτό είχε αποφασισθεί το 2012 και εφαρμόστηκε από το 2013 λαμβάνοντας συνεχώς παρατάσεις. Είχε δε κριθεί αναγκαίο το να υπάρχει «δίχτυ ασφαλείας» για τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, υπό τη έννοια της παροχής 100% αντασφάλισης αυτών από κρατικούς φορείς, προκειμένου να μην υπάρχουν προσκόμματα στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένους προμηθευτές για την αγορά από αυτούς πρώτων υλών, ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων.
«Η έξοδος από το ειδικό καθεστώς για τις εξαγωγικές πιστώσεις ανοίγει τον δρόμο για μια πιο δυναμική πορεία για τη χώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών μεγάλης κλίμακας. Ενα τεράστιο εμπόδιο, το οποίο υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα και επιβάρυνε τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ, αίρεται προς όφελος της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, αλλά και των επενδύσεων», σχολίασε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.