Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ, καμία δίκη για το θέμα δεν μπορεί να γίνει σε όλη την επικράτεια, είτε από πρωτοδικεία είτε από εφετεία.

Mε μια κίνηση καθοριστικής σημασίας το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να εκκαθαριστεί μια και έξω το συγκεχυμένο τοπίο που επικρατεί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είτε οι όποιες απαιτήσεις τους στηρίζονται στις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων είτε στις περικοπές δώρων η άλλων επιδομάτων. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν συνταξιούχοι, και ποιοι, δικαιούνται αναδρομικά και για ποιο διάστημα, αλλά και το Δημόσιο να γνωρίζει αν έχει υποχρεώσεις καταβολής χρηματικών ποσών προς τους συνταξιούχους, έκανε χρήση μιας ευχέρειας που έχει τη σημασία της.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συγκάλεσε τριμελή επιτροπή υπό την προεδρία της και, με τη συμμετοχή του αρχαιότερου αντιπροέδρου Αθανασίου Ράντου και της αντιπροέδρου Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, αποφασίστηκε το θέμα των αναδρομικών, στο σύνολό του, να αντιμετωπιστεί δικαστικά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση της τριμελούς αυτής επιτροπής είναι καίριας σημασίας, καθώς αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται και τι δικαιούνται, εάν κριθεί ότι έχουν ενεργές απαιτήσεις, θα αποφασιστεί μια κι έξω από την Ολομέλεια του ΣτΕ ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των όποιων απαιτήσεων τυχόν υπάρχουν, όχι μόνον με βάση τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τυχόν απαιτήσεις, εάν είναι ακόμα «ζωντανές» μετά τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ του 2015, για τις περικοπές των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Το σημαντικό αυτής της κίνησης που οδηγεί σε «πιλοτική» δίκη, όπως λέγεται το σύνολο των απαιτήσεων των συνταξιούχων, δεν είναι μόνον ότι το θέμα θα επιλυθεί αμετάκλητα, δηλαδή με μία απόφαση, αλλά επιπλέον, έως ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας, καμία δίκη δεν μπορεί να γίνει και καμία απόφαση δεν μπορεί να εκδοθεί σε όλη την επικράτεια με θέμα απαιτήσεις αναδρομικών είτε από Πρωτοδικεία είτε από Εφετεία.

Ολες οι εκκρεμείς υποθέσεις, περί τις 6.000 δηλαδή, «παγώνουν», από χθες που δημοσιεύθηκε η απόφαση της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ, και οι δικαιούχοι που έχουν προσφύγει θα περιμένουν, υποχρεωτικά, την απόφαση της Ολομελείας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η ενιαία λύση του όλου θέματος, θα αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και, το κυριότερο, δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι με προσφυγές, εφέσεις και λοιπά, προσδοκώντας να πάρουν κάποια χρήματα τα οποία μπορεί και να μη δικαιούνται.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα σηκώσει το βάρος της επίλυσης σωρείας αιτημάτων για αναδρομικά που έχουν ήδη διατυπωθεί ενώπιον των δικαστηρίων, αναμένεται να συνεδριάσει για μια από τις δυσχερέστερες υποθέσεις που θα αντιμετωπίσει προσεχώς, μετά το νέο έτος, καθώς νωρίτερα δεν υπάρχουν κενά για να εκδικαστεί μια τόσο σημαντική και τόσο μεγάλου εύρους υπόθεσης.

Εκτιμήσεις από το ανώτατο δικαστήριο κάνουν λόγο για εκδίκαση του θέματος των αναδρομικών μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 και, έως τότε, όπως προαναφέρθηκε, όλες οι σχετικές δίκες που εκκρεμούν «παγώνουν».

Αφορμή για τη σύγκληση της Ολομέλειας και την εξέταση του συνόλου των θεμάτων που έχουν προκύψει για τα αναδρομικά δόθηκε από αίτηση που υπέβαλε στο ανώτατο δικαστήριο ο ΕΦΚΑ (ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης) εξαιτίας μιας εκκρεμούς δίκης στο Πρωτοδικείο με 46 πολίτες που είχαν προσφύγει ζητώντας αναδρομικά συγκεκριμένων περιόδων. Πάντως, οι όποιες διεκδικήσεις έως τώρα έχουν προβληθεί στα δικαστήρια για αναδρομικά αφορούν ακόμα και την περίοδο μετά το 2012, με βάση την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που είχε τότε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων (η απόφαση εκδόθηκε το 2015), ενώ άλλες αφορούν μεταγενέστερες περιόδους και φθάνουν έως και την απόφαση του 2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, αποφασίζοντας παράλληλα ότι αναδρομικά για ό,τι κρίθηκε αντισυνταγματικό για αυτόν τον νόμο δεν θα δοθούν.

kathimerini.gr