Τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη θέση, ώστε να επιβιώσει κανείς από μια πυρηνική αποκάλυψη, εντόπισαν ερευνητές. Σύμφωνα με μελέτη, οι «τυχερές» χώρες είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπου η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια ενισχύει τις προοπτικές για συνέχιση του πολιτισμού.
Στη λίστα χωρών περιλαμβάνονται ακόμα το Βανουάτου, η Ισλανδία και τα νησιά Σολομώντα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Risk Analysis περιγράφει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, τα νησιά Σολομώντα και το Βανουάτου ως τις νησιωτικές χώρες που είναι πιο ικανές να παράγουν αρκετή τροφή για τους πληθυσμούς τους μετά από μια «απότομη καταστροφή που μειώνει το ηλιακό φως», όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, ένα υπερ-ηφαίστειο, ή το χτύπημα αστεροειδούς.
Θα υπήρχαν «πιθανότατα θύλακες επιζώντων σε όλο τον πλανήτη ακόμη και στο πιο σοβαρό σενάριο», γράφουν οι ερευνητές, με εκείνους στις πιο ανθεκτικές χώρες να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν μια προβιομηχανική κατάρρευση.
Οι συγγραφείς της μελέτης, την οποία δημοσιεύει η Guardian, συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες σε 13 παράγοντες που είπαν ότι θα μπορούσαν να προβλέψουν την επιτυχία σε μια μετα-αποκαλυπτική κατάσταση επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, της ενεργειακής αυτάρκειας, της παραγωγής και της επίδρασης της καταστροφής στο κλίμα. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία – και οι δύο ισχυροί παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και απομακρυσμένες από τις πιθανές τοποθεσίες πυρηνικών εκρήξεων στο βόρειο ημισφαίριο – βρέθηκαν στην κορυφή, με την Αυστραλία να έχει τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά.
«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι τεράστιο», καταλήγει η μελέτη, «με τη δυνατότητα να ταΐσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».
Η σχετικά καλή υποδομή, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Αυστραλίας συνέβαλαν στην ώθησή της στην κορυφή του πίνακα. Ωστόσο, η Αυστραλία είχε έναν σημαντικό παράγοντα που δρα εναντίον της: οι σχετικά στενοί στρατιωτικοί της δεσμοί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αύξαναν την πιθανότητα να καταστεί στόχος σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Σε αυτόν τον τομέα, η Νέα Ζηλανδία επιδεικνύει ορισμένα πλεονεκτήματα, είπαν οι συγγραφείς, όπως το μακροχρόνιο καθεστώς της χωρίς πυρηνικά. Η ανθεκτικότητά της σε περίπτωση απότομης πτώσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα προκληθεί από μια περίοδο σκότους (παντού στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεσαι σχετικά κοντά στον ωκεανό, προστατεύοντάς τη από ακραίες βυθίσεις θερμοκρασίας) θα βοηθούσε επίσης.
«Έχουμε αυτή την εξαιρετικά αποτελεσματική οικονομία εξαγωγής τροφίμων που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τους Νεοζηλανδούς πολλαπλάσια μόνο από τις εξαγωγές», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Νικ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Otago, Wellington. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο – μείωση 61% στις καλλιέργειες κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου πυρηνικού χειμώνα – οι Νεοζηλανδοί θα εξακολουθούσαν να έχουν αρκετό φαγητό, πρόσθεσε.
Παρά την αφθονία τροφίμων που υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία και την υψηλή κατάταξή της στις μετρήσεις κοινωνικής συνοχής, η διακοπή του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να επισπεύσει την κοινωνική κατάρρευση κατά βαθμούς, πρόσθεσε ο Γουίλσον.
«Ανησυχώ για μια ψευδή ασφάλεια για τη Νέα Ζηλανδία», είπε ο Γουίλσον. Η χώρα δεν διέθετε πλέον εγκαταστάσεις διύλισης καυσίμων και εξαρτάται έντονα από τις εισαγωγές ντίζελ, φυτοφαρμάκων και μηχανημάτων που απαιτούνται για τη διατήρηση του κυρίαρχου γεωργικού τομέα της.
Άλλες νησιωτικές χώρες θα μπορούσαν να παράγουν αρκετή τροφή σε μια τέτοια κρίση, έγραψαν ο Γουίλσον και ο συν-συγγραφέας Δρ Ματ Μπόιντ, αλλά η πιθανή κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής έθεσε σε αμφισβήτηση την ανθεκτικότητά τους. Η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δουν την παραγωγή τροφίμων να μειώνεται έως και 97% σύμφωνα με τα πυρηνικά χειμερινά μοντέλα και θα αναγκαστούν να βασιστούν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων.
πηγή