Ο Ιωάννης Λαντούρης τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στην Ιαπωνία. Παρά τους συχνούς σεισμούς στο Τόκιο, κάτι αντίστοιχο δεν είχε βιώσει ποτέ ξανά στη ζωή του.

«Όλο το σπίτι έτρεμε, βρεθήκαμε από το τραπέζι και ήραν τρομακτικό. Να φανταστείτε το ψυγείο που έχουμε ζυγίζει 120 κιλά και χοροπηδούσε σαν να ήταν από χαρτί», δήλωσε.

Μόλις αντιλήφθηκε το μέγεθος του τρίτου σεισμού, για μία στιγμή πάγωσε..

Ο μεγαλύτερος φόβος του καθηγητή Νομικής στο Κιότο Αντώνη Καραϊσκου ήταν μήπως ζήσουν μία νέα Φουκοσίμα, τον τρομακτικό σεισμό των 9 Ρίχτερ το 2011.

«Η επόμενη σκέψη ήταν η ανησυχία για το τσουνάμι με τα κύματα, επειδή ήταν παραθαλάσσιο επειδή ήταν παραθαλλάσια η περιοχή και μετά πάλι για πυρηνικούς αντιδραστήρες», είπε.

Όπως τονίζουν στο MEGA οι Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία, το προειδοποιητικό μήνυμα που έλαβαν κάποια δευτερόλεπτα πριν τους έδωσε τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να αντιδράσουν.

«Ακούστηκαν όλων τα κινητά να χτυπάνε και ένας ήχος σα σειρήνα που ειδοποιούσε τον κόσμο. Και όταν το λάβαμε προλάβαμε τουλάχιστον έστω λίγο να συνειδητοποιήσουμε τι θα γίνει», δήλωσε η Γεωργία Μουτεβέλη, κάτοικος της Ναγκόγια.

Όλοι τους είναι εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι για τον επόμενο σεισμό με προμήθειες στο σπίτι.

Λόγω των μετασεισμών βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Είναι αναγκασμένοι ωστόσο να συνεχίσουν την καθημερινότητα τους, σε μία χώρα που οι κάτοικοι της έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς.


Πηγή